«Τα γυρνάει» η Τουρκία και αποφασίζει να στείλει «διπλωμάτη – κλειδί» στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι, υπό την αιγίδα της Γαλλίας, καθώς σύμφωνα με λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση.
Παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, επειδή έλαβαν πρόσκληση σε αυτήν, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, εντούτοις φαίνεται πως η Άγκυρα ανησυχεί ιδιαίτερα για την διεθνή πίεση που ασκείται στο ζήτημα της αποχώρησης των μισθοφόρων και των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα.
#Turkey sending deputy foreign minister Sedat Önal to tomorrow's international conference on #Libya in Paris.
So the Turkish government isn't boycotting it – but neither is it putting forward what you might call a top level delegation. https://t.co/rVQobTAfS0
— Andrew Hopkins (@achopkins1) November 11, 2021
Έτσι, για να μην βρεθεί «προ τετελεσμένων» αποφάσισε να στείλει τον Τούρκο διπλωμάτη Σεντάτ Ονάλ, ο οποίος είναι γνωστός στην Ελλάδα, λόγω της συμμετοχής του στους πρόσφατος γύρους διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Τουρκία, παρά τα πρώτα «καπρίτσια» του Προέδρου Ερντογάν, αναγνωρίζει τη βαρύτητα της Διάσκεψης και θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να παρέμβει προκειμένου να θέσει εμπόδια σε ενέργειες που θα πλήξουν τα συμφέροντά της, όπως η αποχώρηση των μισθοφόρων, κάτι που ήδη φαίνεται έχει θέσει σε εφαρμογή.
Ο «συμβολισμός» έχει τη σημασία του
Την ίδια στιγμή, η σημειολογία αξίζει προσοχής, καθώς από την μια θα δώσουν το «παρών» αρχηγοί κρατών χωρών που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αλ Σίσι, ενώ από την άλλη η Τουρκία θα εκπροσωπείται από έναν Υφυπουργό, κάτι που είναι αρκετά πιθανό πως δεν κάνει «θετική εντύπωση» στους συμμετέχοντες.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσκλήθηκε, κάτι που όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν στη χώρα μας οι σύμμαχοι και Ευρωπαίοι εταίροι.
Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για τη Λιβύη για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί για τη διεξαγωγή εκλογών, για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και για την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων το συντομότερο δυνατόν.