«Κωλοτούμπα» Τουρκίας για τις NAVTEX μετά την αντίδραση της Μόσχας

Ανέκρουσε πρύμνα η Τουρκία μετά την αντίδραση της Ρωσίας για τις περίφημες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ.

Όπως ανακοίνωσε το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας «οι εν λόγω NAVTEX είναι μια συνήθης πρακτική όσον αφορά στη διασφάλιση της ασφάλειας πλοήγησης. Δεν θα πραγματοποιηθεί άσκηση με δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε στην αναδίπλωση μετά το κομφούζιο που δημιουργήθηκε από τις NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, με αφορμή τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά του Ρωσικού Ναυτικού, ανατολικά και δυτικά της Κύπρου.

Για να «δικαιολογηθεί» η Άγκυρα αναφέρει τώρα μέσω των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει ότι εξέδωσε τις NAVTEX επειδή οι συντεταγμένες στις οποίες θα γίνουν οι ασκήσεις του Ρωσικού Ναυτικού «συμπίπτουν σε κάποια σημεία» με την περιοχή που κινείται το Oruc Reis ή το Barbaros.

Μόσχα: Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από διασυνοριακή διαφωνία

Προηγήθηκε η ξεκάθαρη αποστασιοποίηση της Μόσχας από τις εντυπώσεις που επιχείρησε να δημιουργήσει η Άγκυρα.

«Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανάρτηση στο twitter, για την στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από μια διασυνοριακή διαφωνία. Η προσέγγιση αυτή ισχύει πλήρως για την ανατολική Μεσόγειο, μια ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου» αναφέρει η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στο tweet.

Κύπρος: Είμαστε ενήμεροι από τη Ρωσία για τις NAVTEX 

Νωρίτερα δηλώσεις για το θέμα της έκδοσης νέων NAVTEX από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούσιος προσθέτοντας ότι είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex. «Όμως», είπε, «έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Σε ερώτηση είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε «όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».

Το χρονικό

Χθες, ώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δύο ασκήσεων του Πολεμικού της Ναυτικού της Ρωσίας δυτικά της Κύπρου, σε χώρο ευθύνης της, ανατολικά ανοικτά της Αμμοχώστου.

Η Τουρκία εξέδωσε δύο Navtex για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ειδοποιώντας για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά. Η κίνηση εντυπωσιασμού δημιούργησε την ψευδαίσθηση πως η Ρωσία είτε ζήτησε άδεια από την Τουρκία, είτε ζήτησε από το Πολεμικό Ναυτικό της γείτονος να συμμετάσχει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Οι ρωσικές ασκήσεις ήταν προγραμματισμένες μήνες πριν. Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό άλλωστε επιχειρεί συχνά στην περιοχή, δεδομένου του ανοιχτού μετώπου στη Συρία. Η μόνη διαφορά; Τις ανακοινώσεις τις δημοσιεύει ισπανική υδατογραφική υπηρεσία.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του OnAlert η Άγκυρα πήρε την πρωτοβουλία να δημοσιεύσει από δικό της υδατογραφικό σταθμό τις ρωσικές ασκήσεις, με τις οποίες ουδεμία σχέση έχει, σε μία προσπάθεια να εδραιώσει τη θέση της ως «αφεντικό» της περιοχής.

Οι ρωσικές ασκήσεις

Η πρώτη Navtex αφορά τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου – Κύπρου στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο μέσα στη ζώνης ευθύνης της Τουρκίας η οποία θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη ωστόσο αφορά άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της Αμμοχώστου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.

Με ανοικτό καφέ χρώμα εικονίζονται οι περιοχές των ρωσικών Navtex και με μοβ χρώμα οι περιοχές των παράτυπων τουρκικών Navtex για έρευνες των σεισμογραφικών «Oruc Reis» στα δυτικά και «Barbaros» στα ανατολικά της Κύπρου.