Κολομβία: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ενόπλων οργανώσεων με 12 νεκρούς αντάρτες των EMC – πρώην FARC

REUTERS/Daniel Becerril

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών συνδεόμενων με τη διακίνηση ναρκωτικών στις τάξεις ομάδας διαφωνούντων των πρώην FARC το σαββατοκύριακο είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι σε αγροτική περιοχή στη δυτική Κολομβία, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τρίτη.

«Επτά άνδρες και πέντε γυναίκες σκοτώθηκαν» στα επεισόδια, με οκτώ από τα θύματα να ανήκουν στο Μέτωπο Χάιμε Μαρτίνες του Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (EMC), της μεγαλύτερης παράταξης διαφωνούντων των πρώην FARC (Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες έπειτα από συνεδρίαση συμβουλίου αρμόδιου για την ασφάλεια στην περιοχή.

Σύμφωνα με κατοίκους, το επεισόδιο εκτυλίχτηκε το βράδυ της Κυριακής στην κοινότητα Σαγράδα Φαμίλια, κοντά στο λιμάνι Μπουαναβεντούρα, στον νομό Βάγιε δελ Κάουκα, περιοχή στις ακτές στον Ειρηνικό, που θεωρείται μέρος της οδού διακίνησης ναρκωτικών. Στην περιοχή υπάρχει ισχυρή παρουσία του EMC και άλλων ένοπλων οργανώσεων.

Μη επαληθευμένα βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν θύματα, με μια σφαίρα στο κεφάλι το καθένα, να κείτονται παραταγμένα στο έδαφος μπροστά σε ξύλινο σπίτι. «Πρόκειται για εσωτερική σύγκρουση (…) Φέρεται να οφείλεται σε διαφωνίες για τα ζητήματα της διακίνησης ναρκωτικών», δήλωσε ο ναύαρχος Φρανσίσκο Κουβίδες, επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Ηγέτης του EMC, γνωστός «με το ψευδώνυμο Πάμπλο Βίγια» φέρεται να «διέταξε τη δολοφονία κάποιων από τους άνδρες του, οι οποίοι διαπραγματεύονται για την κοκαΐνη με τον ELN», ή Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης, άλλη οργάνωση ανταρτών παρούσα στη ζώνη, σύμφωνα με τον ίδιο ανώτατο αξιωματικό. Σύμφωνα με τις αρχές, τα θύματα φόραγαν πολιτικά και ήταν άοπλα. Τοπική ΜΚΟ προειδοποίησε ότι η έξαρση της βίας στην περιοχή προκαλεί «μαζικό εκτοπισμό» κατοίκων 74 κοινοτήτων Αφροκολομβιανών.

Το Μέτωπο Χάιμε Μαρτίνες είναι μονάδα του EMC, οργάνωσης υπό τη διοίκηση του αποκαλούμενου Ιβάν Μορντίσκο, που αποχώρησε στα μέσα Απριλίου από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο. Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού της Κολομβίας, περίπου οι μισοί από τους 3.500 μαχητές του EMC υπακούν στον Ιβάν Μορντίσκο. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Μπογοτά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters