Ειδικό δικαστήριο στην Κολομβία απήγγειλε χθες Τρίτη κατηγορίες σε 10 μέλη των ένοπλων δυνάμεων και έναν πολίτη για τις υποθέσεις των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων 24 προσώπων και των δολοφονιών 120 αμάχων που παρουσιάστηκαν ψευδώς ως αντάρτες πεσόντες σε μάχες.
Είναι η πρώτη φορά που το ειδικό δικαστήριο – επισήμως η Ειδική Δικαιοδοσία για την Ειρήνη (Jurisdicción Especial para la Paz, JEP), ιδρύθηκε στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC κι είναι αρμόδιο για τα σοβαρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης – κατηγορεί μέλη του στρατού στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου που έχει γίνει γνωστό στην Κολομβία με την ονομασία falsos positivos («ψευδώς θετικά» αποτελέσματα).
Το δικαστήριο αποκάλυψε τον Φεβρουάριο πως τουλάχιστον 6.402 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Κολομβία και παρουσιάστηκαν σαν αντάρτες από στρατιωτικούς, που ήθελαν να εξασφαλίσουν διάφορες ανταμοιβές, παράσημα, τιμητικές άδειες κ.ά., την περίοδο από το 2002 ως το 2008. Πρόκειται για αριθμό τριπλάσιο από αυτόν για τον οποίο έκαναν λόγο οι κολομβιανές εισαγγελικές αρχές μέχρι τότε. Οργανώσεις θυμάτων θεωρούν πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη πιο βαρύς.
Οι κατηγορούμενοι διαδραμάτισαν ρόλο αποφασιστικής σημασίας στις δολοφονίες 120 αμάχων στην περιφέρεια Κατατούμπο της επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2007 ως τον Αύγουστο του 2008, παρουσιάζοντας τα θύματα σαν αντάρτες για να δείξουν στην ιεραρχία ότι έφερναν αποτελέσματα, τόνισε το δικαστήριο.
Δείτε ακόμη Κολομβία: Ο πρώην πρόεδρος Σάντος παραδέχεται πως ο στρατός δολοφόνησε χιλιάδες αμάχους
Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με το ειδικό δικαστήριο έδωσαν διαταγές χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαν να διαπραχθούν συστηματικά τα εγκλήματα αυτά στην Κολομβία, είναι ένας στρατηγός, έξι μόνιμοι αξιωματικοί, τρεις έφεδροι αξιωματικοί κι ένας πολίτης.
Για τη δικαστικό Καταλίνα Ντίας, οι υποθέσεις αυτές εγγράφονται σε ένα πλαίσιο «μακροεγκληματικότητας», με άλλα λόγια την «επαναληπτική διάπραξη τουλάχιστον 120 δολοφονιών μέσα σε δύο χρόνια στην ίδια περιοχή από την ίδια ομάδα ανθρώπων που ανήκε σε εγκληματική οργάνωση και ακολουθούσε τον ίδιο τρόπο δράσης».
Ανάμεσα στα θύματα ήταν αγρότες και μικροπωλητές, μεταξύ άλλων, επισήμανε η κυρία Ντίας.
Δεκάδες αξιωματικοί του στρατού που είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί για το σκάνδαλο αυτό στην Κολομβία κατέθεσαν στο ειδικό δικαστήριο, με την ελπίδα ότι θα τους επιβάλλονταν πιο επιεικείς ποινές.
Αν οι στρατιωτικοί και ο πολίτης που βαρύνουν οι κατηγορίες αυτές δεν ομολογήσουν την ενοχή τους εντός 30 ημερών, ενδέχεται η υπόθεση να παραπεμφθεί στα ποινικά δικαστήρια, στα οποία θα αντιμετώπιζαν ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών, σημείωσε ο δικαστικός Εδουάρδο Σιφουέντες, μέλος του ειδικού δικαστηρίου.
Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ