Ένοπλες οργανώσεις απειλούν να αναμιχθούν στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στην Κολομβία, σε περίπου το ένα τρίτο των δήμων, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ο Συνήγορος του Λαού, ο Κάρλος Καμάργο.
«Υπάρχουν 113 δήμοι που διατρέχουν ακραίο κίνδυνο» βίας ενόψει των εκλογών της 29ης Οκτωβρίου και άλλοι 284 διατρέχουν «αυξημένο κίνδυνο» εξαιτίας «της παρουσίας παράνομων ένοπλων οργανώσεων», τόνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας της Λατινικής Αμερικής ο κ. Καμάργο.
Αυτοί οι 397 δήμοι είναι εκτεθειμένοι σε βίαιες ενέργειες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των νομαρχών και των βουλευτών στο 35% της επικράτειας, επέμεινε.
Αναφέρθηκε ιδίως στην «έκρηξη χειροβομβίδας» προχθές Κυριακή «μέσα στο σπίτι των γονιών υποψηφίου (για το αξίωμα του δημάρχου) στην Τουλουά» (νοτιοδυτικά), πόλη η οποία συγκαταλέγεται σε αυτές που διατρέχουν «ακραίο κίνδυνο». Η επίθεση δεν είχε θύματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ο συνήγορος στάθηκε επίσης στους νομούς Αντιόκια (βορειοδυτικά), όπου «τουλάχιστον 15 υποψήφιοι καταγγέλλουν πως έχουν δεχθεί απειλές κατά της ζωής τους», και Κάουκα (νοτιοδυτικά), όπου με την ίδια κατάσταση είναι αντιμέτωποι 7.
Ο μεγαλύτερος αριθμός δήμος που διατρέχουν κίνδυνο συγκεντρώνεται στον νομό Ναρίνιο (νότια), που γειτονεύει με τον Ισημερινό, πεδίο σύγκρουσης ένοπλων οργανώσεων που διεκδικούν τον έλεγχο των οδών εξαγωγής της κοκαΐνης προς τη βόρεια Αμερική. Το καρτέλ Clan del Golfo, η ισχυρότερη συμμορία στην Κολομβία, έχει παρουσία σε 331 δήμους και χαρακτηρίζεται η κυριότερη πηγή απειλών για την εκλογική διαδικασία, πάντα σύμφωνα με το γραφείο του Συνηγόρου.
Ακολουθούν οι διαφωνούντες των πρώην FARC (που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε το 2016 η πρώην οργάνωση μαρξιστών ανταρτών), ειδικά αυτοί που είναι γνωστοί με την ονομασία «Κεντρικό Γενικό Επιτελείο» (EMC), με παρουσία σε 234 δήμους· και ο ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), που διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση από τον Νοέμβριο και θεωρείται ενεργός σε 231 δήμους.
Όλες αυτές οι ένοπλες οργανώσεις εισήλθαν σε διαδικασία «ενίσχυσης και επέκτασης» μετά τη συμφωνία του 2016 που είχε αποτέλεσμα να διαλυθούν οι FARC, σύμφωνα με τον Συνήγορο.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2022, είναι ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας και έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με οργανώσεις ανταρτών και άλλες ένοπλες ομάδες (συμπεριλαμβανομένων του ELN και των διαφωνούντων των πρώην FARC), δεν θεωρεί πάντως τόσο σοβαρή την κατάσταση. «Δεν είναι 300 οι δήμοι που απειλούνται» αλλά «17» και «θα είμαστε παρόντες», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter), προσθέτοντας ότι θα γίνουν εκλογές «στο σύνολο της επικράτειας» καθώς «η κολομβιανή κοινωνία έχει αποφασίσει πως θέλει ειρήνη και θα την επιτύχει».
Η δεξιά αντιπολίτευση, που επικρίνει με σφοδρότητα την πολιτική του κ. Πέτρο, ερίζει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες αύξησαν την ανασφάλεια. Θεσμοί και παρατηρητές, ανάμεσά τους η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκφράζουν ολοένα εντονότερη ανησυχία για τη «συνεχιζόμενη εδαφική εξάπλωση των ένοπλων οργανώσεων και τις βίαιες στρατηγικές τους για τον κοινωνικό έλεγχο άμαχων πληθυσμών και οργανώσεων βάσης, παρά τη διαδικασία διαλόγου που πρότεινε» η κυβέρνηση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters