Απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στην Αφρική αλλά και σε όλες τις χώρες που σχετίζονται μα μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές πήραν οι Αρχές της Κένυας τον Φεβρουάριο και ανακοινώθηκε σήμερα στον ΟΗΕ.
Ειδικότερα, η Κένυα προτίθεται να κλείσει έως το τέλος Αυγούστου τον προσφυγικό καταυλισμό του Ντανταάμπ, τον μεγαλύτερο στην Αφρική, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), που φέρει ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, η κενυατική κυβέρνηση έστειλε στις 19 Φεβρουαρίου ρηματική διακοίνωση ενημερώνοντας για το «σχέδιο να κλείσει τον καταυλισμό μέσα σε έξι μήνες».
Η διακοίνωση αυτή ζητούσε από την ‘Υπατη Αρμοστεία «να επιταχύνει την επανεγκατάσταση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό αυτό».
Στο έγγραφο αυτό, η ‘Υπατη Αρμοστεία βεβαιώνει τη βούλησή της να εργαστεί με την κενυατική κυβέρνηση και στις εθελούσιες επιστροφές στις χώρες προέλευσης και στην επανεγκατάσταση προσφύγων σε άλλους καταυλισμούς της Κένυας ή σε τρίτες χώρες.
Ο καταυλισμός του Ντανταάμπ βρίσκεται στην ανατολική Κένυα και φιλοξενεί 230.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι είναι Σομαλοί που κατέφυγαν στην Κένυα μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 1991. Πολλοί ζουν στον καταυλισμό από τότε.
Ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση στο Ντανταάμπ δήλωσε ζητώντας να μην κατονομαστεί ότι όλες οι διεθνείς οργανώσεις που εργάζονται εκεί γνωρίζουν το σχέδιο για το κλείσιμο του καταυλισμού για το οποίο «η κυβέρνηση τηρεί χαμηλό προφίλ».
Τον Μάιο του 2016, η κενυατική κυβέρνηση είχε αποφασίσει μονομερώς να κλείσει τον καταυλισμό, που αριθμούσε τότε 320.000 ανθρώπους, περιγράφοντάς τον ως στρατόπεδο εκπαίδευσης για τους σομαλούς Σεμπάμπ.
Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες είχαν επιστρέψει τότε στη Σομαλία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιστροφής στη χώρα. Μια επιστροφή που για πολλούς ήταν συνώνυμο των ακραίων συνθηκών διαβίωσης σε αυτή τη χώρα όπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τροφή και όπου οι σομαλικές και οι αφρικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολεμούν αυτή την ισλαμιστική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι κενυατικές αρχές είχαν απειλήσει τότε πρόσφυγες, διατάσσοντάς τους να φύγουν, «κάτι που είχε εγείρει ερωτήματα για τον εθελούσιο χαρακτήρα των επιστροφών αυτών».
Τον Φεβρουάριο του 2017, το ανώτατο δικαστήριο της Κένυας είχε κηρύξει αντισυνταγματικό το κλείσιμο του καταυλισμού, αναφέροντας ότι η απόφαση αυτή παραβίαζε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και συνιστούσε δίωξη σε βάρος των προσφύγων.
Το Δικαστήριο είχε δηλώσει ότι οι εξαναγκαστικές επιστροφές στη χώρα παραβίαζαν τη σύμβαση του ΟΗΕ του 1951 για τους πρόσφυγες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ