Κινεζικό «μπλόκο» και στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft

 Η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει στην Κίνα, έπειτα από σχετική κυβερνητική εντολή, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις.

Είχε προηγηθεί το 2010 το «μπλόκο» στην πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης της Google, με αποτέλεσμα να μην απομένει πλέον καμία γνωστή ξένη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα. Το 2017, η Κίνα είχε βάλει «στοπ» και στην εφαρμογή WhatsApp του Facebook.

Η Κίνα συστηματικά -και με μεγαλύτερη ένταση μετά το 2016 με βάση τη νέα πολιτική του προέδρου Σι για πλήρη εθνικό έλεγχο του διαδικτύου στη χώρα του- εμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών της σε πληροφορίες που θεωρεί ανεξέλεγκτες και δυνητικά επικίνδυνες, υψώνοντας ένα ολοένα υψηλότερο online σινικό τείχος γύρω της (γνωστό διεθνώς ως «The Great Firewall»).

Από την Τετάρτη, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, οι Κινέζοι χρήστες έγραψαν στο Weibo (το κινεζικό Twitter) και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αδυνατούσαν πλέον να αποκτήσουν πρόσβαση στον κινεζικό ιστότοπο της Bing, ο οποίος όμως συνεχίζει να είναι προσβάσιμος από χρήστες εκτός Κίνας.

Η Microsoft επιβεβαίωσε ότι η Bing είναι μη προσβάσιμη εντός της Κίνας, δήλωσε ότι ερευνά το ζήτημα και δεν έχει ακόμη κάνει κάποια άλλη ανακοίνωση. Δύο πηγές πάντως επιβεβαίωσαν ότι η Bing έχει μπλοκαριστεί με κυβερνητική εντολή, ενώ και η κινεζική κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών China Unicom επιβεβαίωσε ότι οι κινεζικές αρχές διέταξαν να απαγορευθεί η πρόσβαση στη Bing.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων StatCounter, στο τέλος του 2018 η Bing είχε μερίδιο 2% στις αναζητήσεις στην Κίνα, πολύ πίσω από την κυρίαρχη κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu που είχε περίπου 70%. Η Bing είχε επιτραπεί να λειτουργεί έως τώρα, καθώς είχε δεχθεί να κάνει λογοκρισία στα αποτελέσματα των αναζητήσεων που αφορούσαν «ευαίσθητα» ζητήματα, με βάση τα κριτήρια της κινεζικής κυβέρνησης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ