Τουλάχιστον 60 αντάρτες, 12 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σε χωριστές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Οκτώ στελέχη της αστυνομίας και 28 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ την Παρασκευή και συνεχίζονται ακόμη, δήλωσε ο Άχμαντ Τζάβιντ Μπένταρ, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν περισσότεροι από 300 αντάρτες επιτέθηκαν σε σημεία ελέγχου της αστυνομίας στην πόλη Κάισαρ.
Σε διαφορετικό συμβάν, ένας πολίτης και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σε μια επίθεση καμικάζι στην επαρχία Χελμάντ, στην οποία έχασε τη ζωή του και ο βομβιστής.
Επίσης 31 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν και 15 ακόμη τραυματίστηκαν σε επιχειρήσεις του αφγανικού στρατού σε διάφορες επαρχίες, ενώ τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, χωρίς όμως οι αρχές να δώσουν λεπτομέρειες για το πού συνέβη αυτό.
Στο μεταξύ ο νέος κινέζος ειδικός απεσταλμένος Σαν Γιουσί επεσήμανε σήμερα ότι η Κίνα δεν επιθυμεί να αναπληρώσει το κενό που θα δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν μετά την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, όμως πρόσθεσε ότι θα διαδραματίσει έναν «τεράστιο» εμπορικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η ιδέα να αναπληρώσουμε το κενό μετά την απομάκρυνση των στρατευμάτων», σχολίασε ο Σαν μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Πεκίνο προτού αναχωρήσει για το Αφγανιστάν αύριο Τρίτη.
Η Κίνα μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν το 2001 έχει επενδύσει 250 εκατομμύρια δολάρια στη χώρα, ενώ η υποστήριξή της έχει περιοριστεί στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Όμως κινέζοι επενδυτές συμμετέχουν σε μια συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξόρυξη χαλκού στο Αφγανιστάν, το οποίο διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο, εμποδίζεται κυρίως εξαιτίας των επιθέσεων των ανταρτών.
Ο Σαν σημείωσε ότι η χώρα του ανυπομονεί να εμπλακεί ακόμη περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη του Αφγανιστάν, την οποία χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της χώρας.
«Η διατήρηση της σταθερότητας του Αφγανιστάν δεν προκύπτει από την αύξηση των στρατευμάτων, αλλά από τη βοήθεια προς τη χώρα ώστε να ανοικοδομηθεί άμεσα. Ελπίζουμε να δούμε μια γρήγορη μείωση των όπλων και μια γοργή αύξηση του πλούτου», υπογράμμισε ο Σαν.
Η Κίνα ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι αυτονομιστές Ουιγούροι, μια μουσουλμανική μειονότητα που ζει στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, να επωφεληθούν της αστάθειας του Αφγανιστάν. Μαχητές Ουιγούροι πιστεύεται έχουν τα προπύργιά τους σε ακυβέρνητες περιοχές στα σύνορα Αφγανιστάν- Πακιστάν.
Ο Σαν είπε ότι δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι μαχητές που κρύβονται σε αυτή την περιοχή, όμως πρόσθεσε ότι πριν την αμερικανική επέμβαση το 2001 ήταν εκατοντάδες.
«Στο απόγειο υπήρχαν περίπου 1.000 άνθρωποι που εκπαιδεύονταν εκεί», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι πολλοί σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν στη διάρκεια μαχών, άλλα οι περισσότεροι έφυγαν για να σωθούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίθεση απο Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ