Η αντιπυραυλική άμυνα που θέλουν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ μέσω NATO γύρω από τη Ρωσία δεν είναι η μοναδική που προκαλεί εντάσεις. Η Κίνα αντιδρά έντονα στην αμερικανική προσπάθεια να αναπτύξει ένα σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Νότια Κορέα.
Ουάσινγκτον και Σεούλ έχουν αρχίσει να συζητούν τα σχέδια για την ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος THAAD. Όπως γράφει το Stratfor -απ΄ όπου και το γράφημα- το σύστημα αυτό έχει ακτίνα δράσει 200 χιλιομέτρων και μπορεί να αναχαιτίζει πυραύλους σε ύψος 150 χιλιομετρων.
Το Πεκίνο έχει αντιδράσει έντονα σ΄ αυτό το σχέδιο και η αλήθεια είναι ότι έχει προκαλέσει δισταγμούς στην Νότια Κορέα για να προχωρήσει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο υπενθύμισε στην Σεούλ ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νότιας Κορέας και όχι οι ΗΠΑ. Η Νότια Κορέα μπορεί να απάντησε ότι θα πάρει τις αποφάσεις της με βάση τα δικά της συμφέροντα κι όχι τις πιέσεις της Κίνας αλλά τα “οικονομικά επιχειρήματα” του Πεκίνου είναι ισχυρά.
Η Κίνα θεωρεί ότι αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων στην Νότια Κορέα, θα υπάρξει συνέχεια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ασία σαφώς εχθρικό .
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Stratfor η Κίνα είναι πλέον αντιμέτωπη -και αυτή- με επερχόμενα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να φέρουν και κοινωνικές αντιδράσεις. Δεν θέλει σ΄ αυτά τα προβλήματα να προσθέσει και προβλήματα ασφάλειας και επιρροής στην περιοχή.
Από την άλλη οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το THAAD δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί απειλή για την Κίνα “εκτός αν σκοπεύει να πλήξει με πυραύλους τη Νότια Κορέα”.