Η Κίνα σχεδιάζει να κλείσει τον εναέριο χώρο βόρεια της Ταϊβάν την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας του αυτοδιοικούμενου νησιού, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει τις πτήσεις στην περιοχή εν μέσω εντατικών στρατιωτικών γυμνασίων από το Πεκίνο.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πληροφορία που είχε μεταδώσει προηγουμένως το Reuters για κλείσιμο του εναέριου χώρου, ο Γιαν Γιου-χσιέν, αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου πληροφοριών από το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, δήλωσε πως η «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» θα πέσει μέσα στη ζώνη ταυτοποίησης αεροπορικής άμυνας (ADIZ) της χώρας, περίπου 85 ναυτικά μίλια βόρεια των ακτών της.
«Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές διεθνείς πτήσεις προς την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από το βόρειο τμήμα της Ταϊβάν», είπε ο Γιαν, ο οποίος πρόσθεσε πως το υπουργείο είναι ενήμερο για την εξέλιξη αυτή και την παρακολουθεί στενά. Η ADIZ είναι ένα τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου το οποίο οι χώρες μπορούν αυθαίρετα να ορίσουν ως δικό τους για να το επιτηρούν.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για την κατάσταση. Η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα πως η Κίνα την ενημέρωσε για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κοντά στην Ταϊβάν από τις 16 έως τις 18 Απριλίου, λέγοντας ότι έχει σχέση με αεροδιαστημικές δραστηριότητες. Το κλείσιμο του εναέριου χώρου θα συμπέσει με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Ιαπωνία τις ίδιες ημερομηνίες.
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος δήλωσε πως η απαγόρευση πτήσεων θα μπορούσε να επηρεάσει το 60% έως 70% των πτήσεων ανάμεσα στη Βορειοανατολική και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και τις πτήσεις ανάμεσα στην Ταϊβάν και στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική. Ο αξιωματούχος ζήτησε να μην κατονομαστεί, λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Όταν η Κίνα επέβαλε τέτοιους περιορισμούς στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων τον περασμένο Αύγουστο, υπήρξε σημαντική διαταραχή πτήσεων στην περιοχή, απαιτώντας από ορισμένα αεροπλάνα επιπλέον καύσιμα, σύμφωνα με την OPSGROUP, έναν συνεταιρισμό της αεροπορικής βιομηχανίας που δίνει συμβουλές για τους κινδύνους στις πτήσεις. Οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν πως δεν υπήρξαν σημαντικές ακυρώσεις πτήσεων προς ή από την Ιαπωνία στη διάρκεια εκείνων των γυμνασίων.
Το Πεκίνο συνέχισε τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν παρότι ανακοίνωσε πως οι τριήμερες ασκήσεις είχαν τελειώσει, όπως είχε προγραμματιστεί, προχθές Δευτέρα. Το υπουργείο δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως τις προηγούμενες 24 ώρες εντόπισε 35 κινεζικά στρατιωτικά αεροπλάνα και οκτώ σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού γύρω από την Ταϊβάν.
Από αυτά τα αεροπλάνα, 14 διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, σύμφωνα με χάρτη που έδωσε το υπουργείο, η γραμμή χρησιμεύει κανονικά ως ανεπίσημο σύνορο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μεταξύ των αεροσκαφών που διέσχισαν τη μέση γραμμή ήταν πέντε μαχητικά Su-30 στο βόρειο άκρο της, με τα υπόλοιπα να τη διασχίζουν σε σημεία στο κέντρο και νότια.
Παρότι τα κινεζικά μαχητικά προηγουμένως διέσχιζαν περιστασιακά μόνο τη μέση γραμμή, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας το κάνει τακτικά αφότου ξεκίνησε παιχνίδια πολέμου κοντά στην Ταϊβάν τον Αύγουστο έπειτα από την επίσκεψη στην Ταϊπέι της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι. Η Κίνα λέει πως δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της γραμμής. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει σθεναρά τις διεκδικήσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει πως μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters