Κίνα σε ΗΠΑ: «Η Ταιβάν είναι τμήμα μας και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μίλησε σήμερα Τετάρτη με τον Κινέζο ομόλογό του για πρώτη φορά από τότε που έγινε επικεφαλής του Πενταγώνου, «σπάζοντας» ένα επικοινωνιακό αδιέξοδο εν μέσω ανησυχίας ότι το Πεκίνο μπορεί να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Όστιν, ο οποίος χαρακτήρισε την Κίνα την κορυφαία μακροπρόθεσμη πρόκληση του αμερικανικού στρατού, αλλά αναγκάστηκε να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία φέτος, ζήτησε να έχει αυτήν την τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ΥΠΑΜ Γουέι Φενγκέ μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών να μιλήσει με τον στρατηγό Xu Qiliang, που είναι πιο ψηλά στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων στη Κίνα.

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έχει γίνει πιο τεταμένη σε πολλαπλά επίπεδα από την έναρξη της προεδρίας του Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα επικρίνει την Κίνα για στρατιωτικές προκλήσεις κατά της Ταϊβάν, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εθνοτικές μειονότητες και προσπάθειες να καταστείλει τους υποστηρικτές της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τα σημάδια ότι η Κίνα αυξάνει κατά πολύ το μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου, αν και παραμένει πολύ μικρότερο από αυτό των ΗΠΑ.

«Η Ταιβάν είναι τμήμα της Κίνας και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φενγκέ στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν κατά τη διάρκεια της σπάνιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου.

«Εάν το θέμα της Ταϊβάν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, ενδέχεται να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στις σίνο -αμερικανικές σχέσεις» δήλωσε ο Γουέι σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.

Με πληροφορίες από: LA Times / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters