Η Κίνα και η Ρωσία συντόνισαν τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στο Πεκίνο. Οι δύο πλευρές συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στο Αφγανιστάν και στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το Πεκίνο εξέφρασε κατανόηση και στήριξη στις αξιώσεις της Μόσχας για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από το NATO. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στο Πεκίνο με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ αύριο, Παρασκευή, πριν παραστεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Επισημαίνοντας ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινγπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος της συνάντησης με τον Λαβρόφ ήταν να προετοιμάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το τετ-α-τετ των δύο ηγετών.
Εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών
«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να εμβαθύνει τη διαχρονική φιλία και τον ολοκληρωμένο στρατηγικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, να υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο και να φέρει περισσότερα οφέλη για τους δύο λαούς και τον κόσμο γενικότερα», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να οικοδομήσουν κλίμα συναίνεσης για την καταπολέμηση της πανδημίας, να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση, καθώς και να διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές, ώστε να προωθήσουν ακόμη περισσότερο την μακροχρόνια ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.
Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία εκτιμά τις προσπάθειες της Κίνας για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Πεκίνο επιζητώντας μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative) ενός φιλόδοξου σχεδίου της Κίνας για τη σύνδεση Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής μέσω νέων έργων υποδομής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters