Η Κίνα εξέδωσε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να μην «παίζουν με τη φωτιά» καθώς εκείνες υπέγραψαν εξοπλιστική συμφωνία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊβάν, την ώρα που η δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτης της ασιατικής χώρας βρισκόταν στην Νέα Υόρκη.
«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως τη σοβαρότητα του ζητήματος της Ταϊβάν», δήλωσε την Παρασκευή ο Wang Yi, υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να μην παίζουν με τη φωτιά για το θέμα της Ταϊβάν».
«Αν η αμερικανική πλευρά δεν θέλει να δημιουργήσει νέα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι δράσεις τους πρέπει να αλλάξουν» δήλωση Κινέζου διπλωμάτη στο Associated Press.
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen, παρά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν, είχε τη δυνατότητα να κάνει μια στάση στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη. Κατά την επίσκεψή της, τόνισε ότι η Ταϊβάν δεν θα λυγίσει στη βούληση του Πεκίνου ούτε θα εγκαταλείψει τα σχέδιά της να γίνει ξανά αναγνωρισμένο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
«Η Ταϊβάν δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει σε απειλές τώρα ή στο μέλλον», δήλωσε η Tsai σε εκδήλωση στην πρεσβεία της Νέα Υόρκη και συνέχισε, «οποιαδήποτε εμπόδια θα ενισχύσουν μόνο την απόφαση της Ταϊβάν να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα».
Από τότε που έγινε πρόεδρος το 2016, η Tsai πραγματοποίησε αρκετές εκδρομές στις ΗΠΑ και κάθε φορά το Πεκίνο προέτρεπε την Ουάσινγκτον να την σταματήσει από την είσοδο στη χώρα, μια κίνηση που το Πεκίνο υποστηρίζει βοηθά στην νομιμοποιήσει την κυβέρνηση της Ταϊβάν, περιοχή την οποία η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί αποσχισμένη επαρχία.
Η συμφωνία και οι εντάσεις
Μέρες πριν από την επίσκεψη της Tsai, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε πώληση όπλων ύψους 2,2 δισ. Το πακέτο περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό δεξαμενές M1 Abrams, καθώς και βλήματα εδάφους-αέρος.
Η κινεζική κυβέρνηση πιέζει τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την προγραμματισμένη πώληση. «Η αμερικανική πλευρά πρέπει να καταλάβει ότι η πώληση όπλων στην Ταϊβάν δεν θα μπορέσει να καλύψει το τεράστιο χάσμα της στρατιωτικής δύναμης μεταξύ της κινεζικής ηπειρωτικής χώρας και της Ταϊβάν», υποστηρίζουν πηγές εντός της κυβερνήσεως.
Η κινεζική κυβέρνηση άλλωστε δεν απέφυγε ποτέ τη χρήση βίας ως επιλογή για την επίτευξη της επανένωσης. «Αν κάποιος θέλει να διαχωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός θα διασφαλίσει την εθνική ενότητα με κάθε κόστος» τα λόγια του Κινέζου στρατηγού Li Zuocheng στον ναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στις αρχές του έτους
Οι δηλώσεις του στρατηγού ήρθαν καθώς οι ΗΠΑ αύξησαν τη συχνότητα με την οποία στέλνουν πολεμικά πλοία μέσω των στενών της Ταϊβάν, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πλωτή οδό.
Πηγή: Business Insider/ φωτογραφία αρχείου reuters