Κίνα προς ΗΠΑ: Αν μας επιτεθείτε θα απαντήσουμε

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang δήλωσε ότι το Πεκίνο θα λάβει σύντομα μέτρα για να προστατευθεί εάν οι αναθεωρημένοι εμπορικοί δασμοί των ΗΠΑ βλάψουν τα συμφέροντά του.

Η αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης ακολουθεί εκθέσεις στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Πρόεδρος Donald Trump έχει εγκρίνει 50 εκατομμύρια δολάρια σε δασμούς για τα κινεζικά αγαθά.

Νωρίτερα, το κρατικό συμβούλιο της Κίνας δήλωσε ότι θα μείωνε τους δασμούς εισαγωγών σε μια σειρά καταναλωτικών αγαθών, όπως τα καλλυντικά, τα ενδύματα και οι οικιακές συσκευές, για να ενισχύσουν τις βιομηχανίες της και για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Την 1η Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς 25 τοις εκατό στις εισαγωγές χάλυβα και δασμούς 10 τοις εκατό σε εισαγωγές αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, οι οποίες είχαν αρχικά απαλλαγεί από τον πρόσθετο φόρο.

Η Κίνα αποφάσισε να μειώσει τους δασμούς εισαγωγής για τα αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την Επιτροπή Τελωνειακού Δασμολογίου του Συμβουλίου της Επικρατείας. 135 τύποι τιμολογίων για τα αυτοκίνητα θα μειωθούν στο 15%, από το προηγούμενο επίπεδο κατά 25%, ενώ τέσσερις τύποι τιμολογίων 20% θα μειωθούν επίσης στο 15%. Επιπλέον, 79 είδη τιμολογίων για εξαρτήματα αυτοκινήτων θα μειωθούν στο 6%.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούχιν, δήλωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν θέσει από κοινού τους εμπορικούς δασμούς και συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για μια εμπορική συμφωνία.

Αυτές οι εξελίξεις προήλθαν από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των χωρών, οι οποίες κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να αυξήσει απότομα τους δασμούς για τις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ εξαιτίας δήθεν κλοπής εμπορικών μυστικών.

Πηγή: Sputnik News