Κίνα: Πολύ κοντά στη δημιουργία πυρηνικού αεροπλανοφόρου

Η Κίνα προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα της Ρωσίας δημιουργώντας παγοθραυστικό πλοίο πυρηνικής ενέργειας και στρατιωτικοί αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται εάν είναι ένα σημάδι ότι το Πεκίνο έρχεται πιο κοντά στη δημιουργία ενός πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου.

Ένα κινεζικό έγγραφο που ζητά προσφορές από τη βιομηχανία για ένα πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό πλοίο, ώθησε τη συζήτηση για την εξέλιξη που αποτελεί ένα φυσικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου.

«Αυτό είναι το πρώτο πυρηνικό πλοίο της Κίνας, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη πυρηνικών πλοίων από την Κίνα», ανέφερε την Παρασκευή η Global Times της Κίνας.

Τα αεροπλανοφόρα Nimitz και Ford του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού τροφοδοτούνται επίσης από πυρηνική ενέργεια. Το γαλλικό Charles de Gaulle είναι το μοναδικό μη αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.

Όπως δήλωσε το Sputnik International News το Φεβρουάριο, το Πεκίνο σκοπεύει να διοχετεύσει ένα δικό του πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο μέχρι το 2025. Η φιλοδοξία της Κίνας είναι να έχει τέσσερις ομάδες αεροπλανοφόρων που θα λειτουργούν με το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έως το 2030. Το Liaoning έγινε πρόσφατα το κύριο πλοίο της πρώτης ομάδας αεροπλανοφόρων του κινεζικού ναυτικού.

Πηγή: Sputnik