Με πρόθεση να συσφίξει την στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα μετέβη στο Πεκίνο η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ. Αργεντινή και Κίνα αναμένεται να συμφωνήσουν στο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων κορβετών, κινεζικής τεχνογνωσίας για το ναυτικό της Αργεντινής. Η Φερνάντεζ πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κίνα από σήμερα.
Αργεντινή και Κίνα είχαν υπογράψει μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας στις 29 Οκτωβρίου 2014, βάσει του οποίου έχει σχηματιστεί μικτή επιτροπή αμυντικής συνεργασίας με αξιωματούχους των δύο χωρών.
Οι συμφωνίες που αναμένεται να υπογράψει η Φερνάντεζ στην Κίνα θα περιλαμβάνουν το πρόγραμμα συμπαραγωγής του τροχοφόρου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Norinco VN1, συμφωνία για τη ναυπήγηση παγοθραυστικού σκάφους, αλλά κυρίως νέων κορβετών για το ναυτικό της Αργεντινής.
Η Αργεντινή έχει ήδη συμφωνήσει την προμήθεια κινεζικών κορβετών κλάσης Ρ-18 (Type 056), την οποία κλάση οι Αργεντινοί θα ονομάσουν Κλάση “Μalvinas”, όπως δηλαδή αποκαλούν τα νησιά Φώκλαντς, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Βρετανία. Η Αργεντινή προτίθεται να αποκτήσει τουλάχιστον πέντε πλοία της κλάσης, εκ των οποίων τα δύο θα κατασκευαστούν στην Κίνα και τα άλλα τρία στην Αργεντινή. Το κόστος κάθε πλοίου ανέρχεται στα 50 εκ. δολάρια.
Οι κορβέτες της κλάσης Ρ-18 έχουν μήκος 95μ. πλάτος 12μ. και εκτόπισμα 1.800 τόννων. Διαθέτουν κινητήρες ντήζελ, γερμανικής σχεδίασης, ΜΤU 20V 4000Μ, που τις προσδίδουν μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβων. Μπορούν να φέρουν ποικιλία οπλισμού. Αυτές της Αργεντινής θα φέρουν ένα πυροβόλο των 76χλστ. Κινεζικό αντίγραφο του αντίστοιχου ρωσικού, δύο περιστροφικά πυροβόλα των 30χλστ., επίσης αντίγραφα του αντίστοιχου ρωσικού συστήματος, έως οκτώ εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-επιφανείας, δύο ανθυποβρυχιακούς τορπιλοβλητικούς σωλήνες, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει και ένα ελικόπτερο.
Τα πλοία αυτά ειδικεύονται στον αγώνα κατά εχθρικών πλοίων επιφανείας και δεν έχουν σοβαρές αντιαεροπορικές δυνατότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αργεντίνικες κορβέτες θα έχουν μεγαλύτερο κατάστρωμα ελικοπτέρου, ώστε να μπορεί να επιχειρούν από αυτές τα μεγάλα ελικόπτερα Sea King που διαθέτει. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2017.
Όσον αφορά το όχημα Norinco η Αργεντινή προτίθεται να αποκτήσει την έκδοση ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης) του οχήματος, που φέρει πυροβόλο των 105χλστ. και την έκδοση μεταφοράς όλμου των 120χλστ. Η Αργεντινή επιθυμεί να προμηθευτεί, συνολικά, 110 οχήματα. Το όχημα αυτό έχει παραγγείλει και η Βενεζουέλα.
Αν τελικά υπογραφούν, οι εν λόγω συμφωνίες, θα σηματοδοτήσουν ένα βήμα ισχυροποίησης των ενόπλων δυνάμεων της Αργεντινής, ύστερα από πολλά χρόνια αδράνειας. Παράλληλα όμως σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη κινεζική διείσδυση στην αμυντική αγορά της Λατινικής Αμερικής.
Η Κίνα είχε υποστηρίξει, διπλωματικά, την Αργεντινή και το 1982, κατά τον πόλεμο των Φώκλαντς, καθώς η Κίνα είχε τότε, η ίδια, βλέψεις επί της Ταϊβάν και τώρα διεκδικεί ιαπωνικά νησιά. Από το 2011 όμως οι δυο χώρες έχουν εντείνει την στρατιωτική τους συνεργασία. Η Αργεντινή συμπαράγει κινεζικά ελικόπτερα Changhe Z-11 και συζητούσε να συμπαράγει και ελαφρά μαχητικά Chengdu FC-1. Υπάρχει πιθανότητα για συμπαραγωγή ελαφρών μαχητικών Guizhou JL-9G/FTC-2000G και Hongdu L-15.
Πηγή: Jane’s
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert