Για το Τόκιο, πρόκειται για μια ενέργεια «χωρίς προηγουμενο» και οι αρχές κάλεσαν αμέσως τον κινέζο πρεσβευτή για να του επιδώσουν επίσημη διαμαρτυρία.
«Δύο ομάδες κινεζικών σκαφών επιτήρησης έφθασαν στα ύδατα γύρω από τα νησιά Ντιαογιού και τα άλλα γειτονικά νησιά στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 για να αρχίσουν να περιπολούν και να κάνουν σεβαστό το νόμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ντιαογιού είναι το όνομα που δίνει η Κίνα στο αρχιπέλαγος αυτό, το οποίο η Ιαπωνία ονομάζει Σενκάκου.
Αυτή η συστάδα των ακατοίκητων νησιών, ο βυθός των οποίων μπορεί να κρύβει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, βρίσκεται σε απόσταση 400 χλμ. δυτικά του νησιού Οκινάουα (νότια Ιαπωνία) και 200 χλμ. βορειοανατολικά των ακτών της Ταϊβάν, που την διεκδικεί επίσης. »Αυτές οι δραστηριότητες για να εφαρμοστεί ο νόμος και αυτές οι περιπολίες έχουν στόχο να δείξουν την δικαιοδοσία της Κίνας επί των νησιών και να διαφυλάξουν τα ναυτιλιακά συμφέροντά της», προσθέτει το κινεζικό υπουργείο.
Από την ιαπωνική πλευρά, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα προειδοποίησε πως οι ιαπωνικές αρχές «θα κάνουν τα πάντα για να παρακολουθήσουν τα σκάφη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα μίλησε από την πλευρά του για μια εξέλιξη «χωρίς προηγουμενο, σε σχέση με προηγούμενα επεισόδια».
Τα έξι κινεζικά πλοία δεν ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας, αλλά στην Κρατική Ωκεάνεια Διοίκηση (SOA), που ανήκει στο υπουργείο Εδάφους και φυσικών Πόρων. Η αποστολή του στολίσκου αυτού συνιστά μια σαφή απάντηση του Πεκίνου στην ανακοίνωση, τη Δευτέρα, από την Ιαπωνία της απόφασής της να αγοράσει τρία από τα πέντε νησιά του αρχιπελάγους. Το τέταρτο ανήκει ήδη στην ιαπωνική κυγβέρνηση ενώ το πέμπτο εξακολουθεί να ανήκει σε έναν ιάπωνα ιδιώτη.
Ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο είχε προειδοποιήσει ήδη από τη Δευτέρα πως το Πεκίνο δεν θα παραχωρήσει «ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό» εδάφους που θεωρεί κινεζικό.