Κάποιες ειδικές μονάδες έχουν συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας. Η Delta Force της Αμερικής, οι Spetnatz της Ρωσίας και η SAS της Βρετανίας είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τί γίνεται όμως για τις ειδικές δυνάμεις της Κίνας ;
Πράγματι, οι κινεζικές ειδικές δυνάμεις, αυξάνονται σε μέγεθος και εξελίσσονται όλο και περισσότερο, σύμφωνα με το Γραφείο Εξωτερικών Στρατιωτικών Σπουδών του Στρατού των ΗΠΑ (FMSO). Η Διοικητική δομή τους έχει βελτιωθεί και η εκπαίδευση έχει γίνει πιο ρεαλιστική.
Η Κίνα έθεσε αυτές τις αλλαγές αυτό το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της πρώτης συνολικής αξιολόγησης των ειδικών δυνάμεών της. Η άσκηση, που ονομάστηκε “Ingenious Special Operations Soldier-2018” , «εξέτασε όλα τα επίπεδα διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της ταξιαρχίας, του τάγματος, των στοιχείων και των επιπέδων της ομάδας, ενώ η κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της άσκησης έδωσε έμφαση στις δοκιμές των δεξιοτήτων των ειδικών δυνάμεων, όπως οι νυχτερινές επιχειρήσεις και οι επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών, δήλωσε το FMSO
Οι κινεζικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων είναι μια πρόσφατη δημιουργία. Οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες ειδικών δυνάμεων της Κίνας δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1990 ενώ ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ίδρυσε νεες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων με εξειδικευμένα σύνολα δεξιοτήτων κατά τη δεκαετία του 2000.
Κάθε Σώμα Στρατού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού διαθέτει μια ταξιαρχία ή ένα σύντγμα που αποτελείται από δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.Όσον αφορά την άσκηση » Ingenious Special Operations Soldier-2018” μόλις τελειώσει η διαδικασία αξιολόγησης, τότε ανάλογα με τα αποτελέσματα, διατάσσονται για το μέλλον επαναληπτικές ασκήσεις, προκειμένου οι στόχοι, ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των δυνάμεων σε συνάρτηση με τη Διοίκησή τους να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφής και εναρμονισμένη.
Όσον αφορά τις ειδικές δυνάμεις του ναυτικού, το 2002 το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δημιούργησε τους “Jiaolong” ή αλλιώς “Δράκους του Νερού”.
Το 2015 οι επίλεκτες αυτές δυνάμεις εκκένωσαν ξένους υπηκόους από τη σύγκρουση της Υεμένης και το 2017 ανακατέλαβαν ένα σκάφος από Σομαλούς πειρατές στον Κόλπο του Άντεν, ως μέρος των περιπολιών της Κίνας κατά της πειρατείας στην περιοχή.
«Παρόλο που η μονάδα έχει δημοσιεύσει πολλά βίντεο για προπαγάνδα αλλά και για στρατολόγηση, το ποσοστό απόρριψης σύμφωνα με έναν διοικητή των “Δράκων του Νερού” φτάνει το ποσοστό του 88,8%. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι μονάδες αυτές επιχειρούν σε ένα ευρύ φάσμα περιβάλλοντος, από την έρημο έως μέχρι και τα παγωμένα βουνά όπου εκτελούν επιχειρήσεις διείσδυσης όπισθεν των εχθρικών γραμμών από αέρα, γη και θάλασσα..
Φυσικά, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, όπου κάθε υπηρεσία αισθάνεται υποχρεωμένη να έχει τη δική της ειδική μονάδα λειτουργίας, η αεροπορία της Κίνας έχει μια αντίστοιχη ταξιαρχία. Το 2011, η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δημιούργησε τη μονάδα «Thunder Gods» ή αλλιώς “Leishen”.
«Η μονάδα Leishen, ως ελίτ αλεξιπτωτιστές, ενήργησε ως πρώτο βήμα για καινοτομίες στο αερομεταφερόμενο σώμα, ενώ έχουν παρακολουθήσει τη Σχολή Κυνηγών της Βενεζουέλας για να μάθουν τον πόλεμο της ζούγκλας και συμμετείχαν σε αρκετούς διεθνείς αγώνες ειδικών δυνάμεων» προσθέτει στην αναφορά του το FMSO.
Οι ειδικές δυνάμεις αποτέλεσαν το κύριο όπλο της Αμερικής για τη διεξαγωγή περιορισμένων πολέμων χρησιμοποιώντας μικρούς αριθμούς ελίτ στρατιωτών αντί για μεγάλο αριθμό ακριβών τακτικών στρατευμάτων, κάτι ο οποίοι δεν αποκλείεται να εφαρμόσει και η Κίνα όσο αναπτύσσει τη στρατιωτική της δύναμη και την προβάλλει παγκοσμίως.
Δείτε σχετικό βίντεο με τις επίλεκτες δυνάμεις της Κίνας :