Μια διαστημική εταιρεία στην Κίνα, που ονομάζεται Space Transportation, ανακοίνωσε σχέδια για ένα υπερηχητικό αεροπλάνο ικανό να πετάξει από το Πεκίνο στη Νέα Υόρκη σε μία ώρα.
Ο «πύραυλος με φτερά» αναμένεται να πετάει με εκπληκτική ταχύτητα 7.000 μιλίων την ώρα, ενώ οι δοκιμές ξεκινούν τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τη New York Post . Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα είναι έτοιμο για πτήση μέχρι το 2024. Η ταχύτητα με την οποία αναμένεται να πετάξει το αεροπλάνο δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την υπερηχητική του ικανότητα.
«Αναπτύσσουμε έναν «φτερωτό» πύραυλο για μεταφορές υψηλής ταχύτητας, από σημείο σε σημείο, ο οποίος είναι χαμηλότερος σε κόστος από τους πυραύλους που μεταφέρουν δορυφόρους και ταχύτερος από τα παραδοσιακά αεροσκάφη», δήλωσε η διαστημική εταιρεία.
Το διαστημικό αεροπλάνο θα είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο και θα έχει στόχο να παρέχει γρήγορη μεταφορά μεταξύ δύο σημείων της Γης μέσω υποτροχιακών ταξιδιών.
Important Innovations Collection: China's "Rocket With Wings" Passenger Plane https://t.co/VP9FHVlA2N pic.twitter.com/AHcq9Su4ys
— Innovation Gamechangers (@Innovation_GC) February 3, 2022
Το υπερηχητικό αεροσκάφος θα είναι έτοιμο μέχρι το 2025
Ένα διαστημικό αεροπλάνο είναι ένα όχημα που συνδυάζει τις ιδιότητες ενός αεροπλάνου και ενός διαστημικού σκάφους, επιτρέποντάς του να πετάει τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο διάστημα. Τα διαστημικά αεροπλάνα εκτοξεύονται κάθετα σε πύραυλο ή οριζόντια από αεροπλάνο μεταφοράς και προσγειώνονται οριζόντια σε διάδρομο.
Ένα εντυπωσιακό βίντεο στην ιστοσελίδα της Space Transportation, απεικονίζει επιβάτες να επιβιβάζονται σε αεροσκάφος που κινείται με πυραύλους. Μετά από μια κατακόρυφη εκτόξευση, το αεροπλάνο αποχωρίζεται από την πτέρυγα που κινείται με πυραύλους και συνεχίζει το υποτροχιακό ταξίδι του από την Κίνα προς το Ντουμπάι στη Μέση Ανατολή, προσγειώνοντας κάθετα σε τρία πόδια που αναπτύσσονται από το πίσω μέρος.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές εδάφους θα ξεκινήσουν το 2023, με μια πρώτη πτήση προγραμματισμένη για το 2024 και μια πτήση με πλήρωμα το 2025.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Space Transportation αποκάλυψε ότι εργαζόταν σε ένα πρόγραμμα υπερηχητικών διαστημικών αεροσκαφών αξίας 46,3 εκατομμυρίων δολαρίων.
PRC successfully tested a prototype of the reusable launch vehicle with horizontal aircraft landing "TianXing-2" (Jiageng-Il) / "嘉庚 一 2) developed by the Chinese startup Space Transportation and engineers at Xiamen University. 1/2 pic.twitter.com/rFjN8hz1D0
— Asia.India-Defense (@Xia257) November 18, 2021
Γιατί ανησυχούν οι ΗΠΑ: Οι νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι θα μπορούν στο μέλλον να φέρουν πυρηνικές κεφαλές
Επιπλέον, η εταιρεία διεξήγαγε πρόσφατα μια σειρά από δοκιμές των οχημάτων της Tianxing 1 και Tianxing 2, ενώ στις 23 Ιανουαρίου, έγινε η δέκατη δοκιμή πτήσης. Τόσο το Tianxing 1 όσο και το Tianxing 2 είναι υποτροχιακά υπερηχητικά δοκιμαστικά οχήματα εκτόξευσης.
Λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις δοκιμαστικές πτήσεις έχουν κρατηθεί κρυφές, πιθανώς λόγω της «λεπτής φύσης» των τεχνολογιών που σχετίζονται με υπερηχητικά. Η China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), η μεγαλύτερη διαστημική εταιρεία της χώρας, διεξήγαγε άκρως κρυφές δοκιμές εκτόξευσης υποτροχιακών και τροχιακών οχημάτων το 2020 και το 2021.
Το περασμένο έτος, η Κίνα διεξήγαγε μια δοκιμή υπερηχητικής ολίσθησης οχήματος που γύρισε τον κόσμο, αλλά έχασε τον στόχο της για λίγα μίλια. Παρόλο που αυτή η δοκιμή είχε καταπλήξει τον κόσμο, αργότερα αποκαλύφθηκε από ορισμένες πηγές του Πενταγώνου των ΗΠΑ, ότι ένα άλλο όπλο από το υπερηχητικό όχημα έπεσε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Κίνα έχει προχωρήσει σε εντυπωσιακά επιτεύγματα στην υπερηχητική τεχνολογία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν «μείνει πίσω», καθώς δεν διαθέτουν ακόμα κάποιο επιχειρησιακό υπερηχητικό όπλο. Επιπλέον, το πιο ανησυχητικό γεγονός από τα υπερηχητικά «βήματα» της Κίνας είναι ότι τέτοιοι πύραυλοι θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Με πληροφορίες από: The Eurasian Times / Φωτογραφία Twitter