Κίνα: Επίδειξη ισχύος στην Ταϊβάν με πτήση 24 μαχητικών

Η Κίνα έστειλε 24 μαχητικά αεροσκάφη προς την Ταϊβάν σε μεγάλη επίδειξη δύναμης την Πέμπτη, αφού το αυτοδιοικούμενο νησί ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενταχθεί σε μια εμπορική ομάδα 11 χωρών του Ειρηνικού, στην οποία έχει υποβάλει αίτηση και η Κίνα.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ανέπτυξε μαχητικά προς την Ταϊβάν δύο φορές την Πέμπτη, μία το πρωί με 19 αεροπλάνα και μία το απόγευμα με άλλα πέντε.

Η Ταϊβάν ανέπτυξε απογείωσε δικά της αεροσκάφη σε απάντηση των μαχητικών από την Κίνα, ενώ τα «λόκαρε» με τα συστήματα αεράμυνας της, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του νησιού σε ανακοίνωσή του.

Τα αεροσκάφη κατά την πρωινή πτήση, μερικά από τα οποία σχημάτισαν έναν μακρύ «διάδρομο» σε σχήμα L – σύμφωνα και με τον χάρτη που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν-  ήταν 12 J-16 και δύο J-11, καθώς και βομβαρδιστικά και ένα ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος.

Αργότερα την ίδια μέρα, η Κίνα έστειλε 2 αεροσκάφη J-16 και άλλα δύο J-11, καθώς και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης.

Η Κίνα την προηγούμενη χρονιά έστελνε σχεδόν σε καθημερινή βάση αεροσκάφη προς την Ταϊβάν. Κλιμάκωσε δε την αεροπορική παρενόχληση του νησιού, στέλνοντας σωρηδόν σμήνη μαχητικών αεροσκαφών μετά από πολιτικά γεγονότα τα οποία θεωρούσε ότι αμφισβητούν την κυριαρχία του.

Δείτε ακόμη Ταϊβάν: Αποφασίζει αμυντικό πρόγραμμα μαμούθ ύψους 8,69 δισ. δολαρίων!

Η Ταϊβάν και η Κίνα χώρισαν κατά τη διάρκεια εμφυλίου πολέμου το 1949, αλλά η Κίνα συνεχίζει να διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της. Το Πεκίνο αντιτίθεται στη συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο στρατός της Κίνας έστειλε 18 αεροπλάνα προς την Ταϊβάν πέρυσι όταν ένας κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης επισκέφθηκε το νησί και συναντήθηκε με αξιωματούχους.

Τον Ιούνιο, έστειλε 28 πολεμικά αεροσκάφη αφού οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά Βιομηχανικών χωρών (G7) εξέδωσαν δήλωση ζητώντας ειρηνική επίλυση των ζητημάτων στα Στενά της Ταϊβάν.

Πηγή: Με πληροφορίες από Υπουργείο Άμυνας Ταϊβάν / military.com