Κινα: Επίδειξη του J31 Stealth μπροστά στα μάτια του Ομπάμα! ΒΙΝΤΕΟ

Κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής σε επίπεδο ηγετών που λαμβάνει χώρα στο Πεκίνο, παρουσία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η Κινεζική στρατιωτική ηγεσία άδραξε την ευκαιρία για να επιδείξει το ιδιαίτερα εντυπωσιακό κινεζικό μαχητικό Stealth.

(Διαβάστε σχετικά: Σημαντικές συμφωνίες πέτυχε η Κίνα κατά την σύνοδο κορυφής APEC)

Σε διεθνές airshow που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ζούχαϊ, το κινεζικό κοινό παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τις επιδόσεις του νέου μαχητικού Stealth J-31.

Έως τώρα είχαν διαρρεύσει μόνο σποραδικές φωτογραφίες του κινεζικού Stealth J-31 σε διάφορους στρατιωτικούς ιστότοπους από ανεπίσημες πηγές που απαθανάτισαν τα μαχητικά σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις της Κίνας.

Η επίδειξη που πραγματοποιήθηκε χθες, μας δίνει την πιο ολοκληρωμένη, αν και ακόμη περιορισμένη γεύση, των δυνατοτήτων αυτού του αεροσκάφους. Πάντως, σύμφωνα με το Foreign Policy magazine, ένας Γερμανός ειδικός που παρακολούθησε από κοντά την επίδειξη δήλωσε: “Φαίνεται καλό, αλλά οι επιδόσεις του δεν είναι τόσο εντυπωσιακές”. Συνεχίζοντας: “Δεν πραγματοποιήθηκαν πολλοί ελιγμοί high-G” .

Πράγματι, η επίδειξη της Τρίτης, ήταν μια πρώτη δημόσια παρουσίαση με σκοπό την ανάπτυξη των εξαγωγών κινεζικού οπλισμού. Οι σχεδιαστές βρήκαν πάτημα στο Zhuhai air show ώστε να ρίξουν δόλωμα για πιθανούς αγοραστές διεθνώς του J-31.

«Είναι το όνειρο μας να σπάσουμε το μονοπώλιο που έχουν ξένες χώρες στα αεροσκάφη νέας γενιάς,» δήλωσε ο Λι Γιουχάι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Aviation Industry Corporation της Κίνας, κατασκευάστριας εταιρείας του J-31.

«Το J-31 θα είναι η ναυαρχίδα των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές όπλων.»

Τεχνικά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με το J-31. Οι Κινέζοι αεροναυτικοί δεν έχουν ακόμα τελειοποιήσει το σχεδιασμό των κινητήρων υψηλής απόδοσης, αναγκάζοντας την κατασκευάστρια εταιρεία να χρησιμοποιεί μηχανές από την Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι το τζετ παρουσιάζει πολλές σχεδιαστικές ομοιότητες με ένα αεροσκάφος τύπου στελθ, δεν είναι βέβαιο ότι παραμένει εξίσου “αόρατο” από τα στρατιωτικά ραντάρ, όπως και τα αμερικανικά αντίστοιχα του, το F-22 και το F-35.

Παρ ‘όλα αυτά, το F-35 είναι αυτό το οποίο η Κίνα έχει τοποθετήσει στους ανταγωνιστικούς στόχους του J-31, απλά όχι κατά μια στενή στρατιωτική σημασία. Το J-31 υποτίθεται ότι είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους για το F-35, αλλά όταν θα είναι διαθέσιμο για εξαγωγή παραμένει ασαφές ποιος θα το αγοράσει. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν αναμένει το jet να είναι επιχειρησιακά έτοιμο να λειτουργήσει πριν το 2018 – το νωρίτερο – και ότι το F-31 είναι ελάχιστα αντάξιο του αμερικανικού F-35.

Το Πακιστάν και η Βραζιλία είναι μεταξύ των επίδοξων αγοραστών για τα J-31, αλλά οι Ρώσοι κατέχουν τα δικά τους μαχητικά πέμπτης γενιάς σε γραμμή παραγωγής που είναι ανταγωνιστικά στις επιδιώξεις των Κινέζων. Μέχρι στιγμής, η Αεροπορία της Ρωσίας προηγείται τεχνολογικά των Κινέζων, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της Κίνας από ρωσικά εξαρτήματα.

Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ενδιαφέρει περισσότερο η απουσία από την επίδειξη ενός άλλου μαχητικού, παρά η παρουσία του κινεζικού αεριωθούμενου stealth J-31 στο  Ζουχάι.

Ποιο είναι αυτό;

Η Κίνα έχει ένα ακόμη μαχητικό υπό διαδικασία παραγωγής, ένα σαφώς μεγαλύτερο σε μέγεθος, το J-20, για το οποίο έχει κρατήσει ακόμη χαμηλό προφίλ. Αυτό το αεροπλάνο πιστεύεται ότι είναι πιο προηγμένο από το J-31 και πιθανώς δεν επιδεικνύεται καθώς είναι το “μυστικό υπερόπλο” των Κινέζων και προορίζεται για την αποκλειστική χρήση του κινεζικού στρατού.

Δείτε βίντεο από το Ζούχαϊ:


Επιμέλεια – Μετάφραση: OnAlert
πηγή: Foreign Policy magazine