Η Κίνα έγινε για πρώτη φορά ο βασικός εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, χάρη στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας της που επηρεάστηκε λιγότερο από την πανδημία της Covid-19 από αυτές των εταίρων της στη Δύση.
Για το σύνολο της περασμένης χρονιάς, το εμπόριο της ΕΕ με την Κίνα ανήλθε στα 586 δισεκ. δολάρια (αν προστεθούν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές) έναντι 555 δισεκ. για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
«Κατά το έτος 2020, η Κίνα ήταν ο κύριος εταίρος της ΕΕ» ανέφερε η Eurostat σε ανακοίνωση. Αν και η ΕΕ ήταν ήδη ο βασικός εμπορικός εταίρος της Κίνας από το 2004 –έχοντας τότε ξεπεράσει την Ιαπωνία– είναι η πρώτη φορά που ισχύει και το αντίθετο, δηλαδή η Κίνα εκθρόνισε τις ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το αποτέλεσμα οφείλεται σε αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών που προέρχονται από την Κίνα (+5,6% το 2020 συγκριτικά με το 2019) καθώς και των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την ασιατική χώρα (+2,2%). Παράλληλα, το εμπόριο με τις ΗΠΑ κατέγραψε σημαντική μείωση σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές (-13,2%) όσο και τις εξαγωγές (-8,2%).
Αφού υπέστη πλήγμα από την πανδημία της Covid-19 το πρώτο τρίμηνο, η κινεζική οικονομία ανέβασε και πάλι γρήγορα ταχύτητα ενώ η κατανάλωση ξεπέρασε στα τέλη τους έτους ακόμα και το επίπεδο που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενισχύοντας τις ευρωπαϊκές πωλήσεις, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και τα προϊόντα πολυτελείας.
Το εμπορικό έλλειμα της ΕΕ
Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ευρώπη ευνοήθηκαν από την ισχυρή ζήτηση για ιατρικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικά προϊόντα.
Η ΕΕ είδε το εμπορικό της έλλειμμα να επιδεινώνεται με την Κίνα. Πέρασε από τα -164,7 δισεκ. ευρώ το 2019 στα -181 δισεκ. την περασμένη χρονιά. Την ίδια ώρα, το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ έμεινε σταθερό γύρω στα 151 δισεκ. ευρώ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, είναι τώρα ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τη χώρα μειώθηκαν κατά 13,2% την περασμένη χρονιά και οι εισαγωγές κατά 13,9%.
Συνολικά, η ΕΕ κατέγραψε αύξηση στο εμπορικό της πλεόνασμα το 2020 έναντι του υπόλοιπου κόσμου στα 217,3 δισεκ. ευρώ έναντι 191,5 δισεκ. το 2019. Το ποσό είναι ακόμα μεγαλύτερο για τις 19 χώρες της ευρωζώνης: πλεόνασμα 234,5 δισεκ. ευρώ την περασμένη χρονιά έναντι 221 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου