Επιζώντες που πρέπει να βγουν από τα συντρίμμια, ποτάμια που πρέπει να περαστούν: πυροσβέστες και στρατιωτικοί συνεχίζουν σήμερα τις προσπάθειες να σώσουν ζωές μετά τον ισχυρό σεισμό στη νοτιοδυτική Κίνα, στην επαρχία Σιτσουάν, ο απολογισμός των θυμάτων του οποίου πλέον ανέρχεται στους 65 νεκρούς.
Ο σεισμός, ισχύος 6,6 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), έπληξε χθες Δευτέρα την επαρχία Σιτσουάν. Το επίκεντρό του βρισκόταν στο καντόνι Λουντίνγκ, περιοχή με κοιλάδες, ορμητικά ποτάμια και στενούς δρόμους, κοντά στο οροπέδιο του Θιβέτ, κάπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της επαρχιακής πρωτεύουσας Τσενγκντού.
Η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV μετέδωσε σήμερα πλάνα που εικονίζουν πυροσβέστες με πορτοκαλί στολές και αστυνομικούς να βγάζουν μια νέα, με το σώμα γεμάτο εκχυμώσεις, από τα συντρίμμια κτιρίου και να τη μεταφέρουν με φορείο σε ασθενοφόρο. Άλλα πλάνα δείχνουν ακίνητα από ξύλο και από μπετόν ξεκοιλιασμένα, γκρεμισμένα, ή ετοιμόρροπα.
Ορισμένοι δρόμοι, όπου έπεσαν συντρίμμια ή ανοίχτηκαν ρωγμές εξαιτίας του σεισμού, είναι αδιάβατοι, αναγκάζοντας τα σωστικά συνεργεία να περνούν ποταμούς με τη βοήθεια αυτοσχέδιων γεφυρών ή καλωδίων που συνδέουν τη μια όχθη με την άλλη.
Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην αυτόνομη περιοχή Γκάνζι του Θιβέτ, όπου βρισκόταν το επίκεντρο, και άλλοι 28 στο γειτονικό καντόνι Σιμιάν, σύμφωνα με τη CCTV και τη Λαϊκή Ημερησία, όργανο του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο νέος προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού κατά συνέπεια ανέρχεται σε 65 νεκρούς.
Κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων
Γίνεται λόγος για σχεδόν 250 τραυματίες και 12 αγνοούμενους, σύμφωνα με διάφορες πηγές που επικαλέστηκαν κρατικά ΜΜΕ. Εξάλλου, περίπου 200 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί μετά το κλείσιμο δρόμου στην κοιλάδα Χαϊλούο, περιοχή με παγόβουνα και χιονισμένες κορυφές, ιδιαίτερα τουριστική, σε υψόμετρο 2.850 μέτρων και πλέον, σύμφωνα με τη CCTV.
Ο κινεζικός στρατός, συνηθισμένος να κινητοποιείται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ανέφερε σήμερα πως έχει αναπτύξει 1.900 μέλη του για να συμμετάσχουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους και να προσφέρουν βοήθεια στον πληθυσμό. Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πλάνα με κατοίκους που είχαν βρει προσωρινά καταφύγιο τη νύχτα σε μεγάλες μπλε σκηνές και στρατιώτες τους διένειμαν νερό και γεύματα.
Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 μετασεισμικές δονήσεις ισχύος 3 βαθμών και άνω μετά τον αρχικό σεισμό, σύμφωνα μ την τελευταία ενημέρωση σήμερα το πρωί από το Κινεζικό Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων. Ο Κινέζος πρόεδρος Σρι Τζινπίνγκ κάλεσε χθες Δευτέρα «να γίνει το παν για να προσφερθεί βοήθεια στους σεισμοπαθείς» και να «ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών», σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο ο καιρός
Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες στην περιοχή όπου βρίσκεται το επίκεντρο, κάτι που θα περιπλέξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η χθεσινή δόνηση ταρακούνησε κτίρια στην επαρχιακή πρωτεύουσα Τσενγκντού, όπου τα 21 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται σε lockdown εξαιτίας εστίας του νέου κορονοϊού.
Η Σιτσουάν, που πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα καταφύγια των αρκούδων πάντα και για την πικάντικη κουζίνα της, από τις διασημότερες στην Κίνα. Τον Ιούνιο, σεισμός 6,1 βαθμών που έπληξε την επαρχία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.
Τον Μάιο του 2008, πολύ ισχυρός σεισμός, ισχύος 7,9 βαθμών, είχε απολογισμό 87.000 νεκρούς ή αγνοούμενους στη Σιτσουάν. Η καταστροφή εκείνη είχε προκαλέσει εθνικό σοκ. Ανάμεσα στα θύματα ήταν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, καθώς κατέρρευσαν σχολεία που είχαν κατασκευαστεί πρόχειρα. Η αστυνομία είχε τότε συλλάβει ακτιβιστές που προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των ζωών παιδιών που χάθηκαν στην καταστροφή.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters