Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε πέρυσι, γεγονός που αποτελεί ένα ύστατο ράπισμα στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε θέσει τον ισοσκελισμό των συναλλαγών ως μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας του.
Διακηρύσσοντας πως οι εμπορικοί πόλεμοι είναι εύκολο να κερδηθούν, ο αμερικανός πρόεδρος είχε αρχίσει το 2018 τις εχθροπραξίες εναντίον του ασιατικού γίγαντα καταγγέλλοντας τον «αθέμιτο» ανταγωνισμό του Πεκίνου.
Το μπρα-ντε-φερ μεταφράσθηκε σε πρόσθετους αμοιβαίους δασμούς σε εμπορεύματα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εμπορική σύγκρουση επιβάρυνε την παγκόσμια οικονομία και βύθισε στην αβεβαιότητα τον επιχειρηματικό κόσμο. Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον υπέγραψαν πάντως μια εκεχειρία τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν ο κόσμος παραλύσει από την επιδημία της Covid-19.
Σύμφωνα με τους όρους αυτής της συμφωνίας, η Κίνα δέχθηκε να αγοράσει μέσα σε μια διετία αμερικανικά προϊόντα αξίας επιπλέον 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που υποτίθεται πως θα μείωνε το αμερικανικό έλλειμμα.
Τα στοιχεία για το 2020
Όμως η Κίνα κατέγραψε το 2020 αύξηση του εμπορικού πλεονάσματός της με τις ΗΠΑ κατά 7,1% στα 316,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κινεζικά Τελωνεία, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την αποχώρηση του ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου από τον Λευκό Οίκο.
Πέρυσι, μεσούσης της πανδημίας, η ζήτηση για ιατρικά προϊόντα, αλλά και για ηλεκτρονικές συσκευές λόγω της τηλεργασίας, αύξησε σημαντικά τις κινεζικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προς την άλλη κατεύθυνση, οι υγειονομικοί περιορισμοί στις ΗΠΑ αποτέλεσαν τροχοπέδη για το εμπόριο με την Κίνα, εκτιμά η οικονομολόγος Άιρις Πανγκ της τράπεζας ING.
Εντούτοις το Πεκίνο έκανε «συνεχείς προσπάθειες να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του» έναντι της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον αναλυτή Τινγκ Λου της τράπεζας Nomura, καθώς τον Δεκέμβριο σημειώθηκε αύξηση κατά 45% σε ετήσια βάση στις κινεζικές εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι οικονομολόγοι περιμένουν γενικά ότι η μελλοντική κυβέρνηση Μπάιντεν θα διατηρήσει σε ισχύ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, τους επιπλέον δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.
Με το σύνολο του κόσμου, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2015, στα 535 δισεκ. δολάρια (+27% σε ένα χρόνο).
Μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεύτερο εμπορικό εταίρο του Πεκίνου μετά τη νοτιοανατολική Ασία, υποχώρησε κατά 19% στα 132,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου