Η σύνοδος κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια του 2014 λαμβάνει χώρα στη Χάγη .
Η συνεχιζόμενη κρίση στην Κριμαία έχει αποσπάσει την προσοχή του κόσμου απο το θέμα των πυρηνικών και η σύνοδος κορυφής φαίνεται να ειναι μια καλή ευκαιρία για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να σχηματίσει νέες συμμαχίες για να απομονώσει τη Ρωσία.
Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος αποτελεί το κύριο θεμα στα διεθνή ΜΜΕ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απλά αποφάσισε να μην πάει στη Χάγη και αντ’άυτου έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Θα μπορούσε να πει κανείς οτι υπάρχει μια δυνατή αίσθηση Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη. Η αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας αυτη την στιγμή εμφανίζει ισως το υψηλότερο σημείο τριβής μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων από το 1990 .
Ωστόσο το χειρότερο σενάριο δεν είναι μια άλλη εκδοχή του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Ο λόγος είναι απλός: Η Ρωσία δεν διαθέτει την εθνική δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης. Η κρίση στην Κριμαία παραπέμπει περισσότερο σε μια ξαφνική έκρηξη της Ρωσιας, καθώς οι Ρώσοι δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν τον σφιχτό κλοιό της Δύσης των τελευατίων 20 χρόνων.
Οι Δυτικοί ηγέτες υποτίμησαν προφανώς τη φύση της αντεπίθεσης του Πούτιν, η οποία φαίνεται να οδηγεί τη Δύση σε αμηχανία. Συνεπώς οι Δυτικοί ηγέτες έλαβαν μια σκληρή στάση απέναντι στον Πούτιν. Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι έτοιμος να ξεσπάσει .
Κατα κάποιο τρόπο η κρίση στην Κριμαία δείχνει μια βαθύτερη διάσταση και εχθρότητα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Όσο ο Πούτιν εξακολουθεί να βρίσκεται στο τιμόνι της Ρωσίας η καλύτερη κατάσταση για τις δύο πλευρές είναι μια σχέση αμοιβαίας ανοχής.
Αν ο Ομπάμα δει το θέμα μακροπρόθεσμα, πρέπει να σταματήσει να υπονομεύει τη Ρωσία, κατι που ειναι δεδομένο οτι θα φέρει μόνο χάος στην Ευρώπη. Αν ο Ομπάμα θέλει να επιστρέψει στο ένδοξο παρελθόν του Ψυχρού Πολέμου και να ελέγχει τη Ρωσία, τότε οι παγκόσμιες στρατηγικές των ΗΠΑ θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν.
Η Δύση και η Ρωσία θα πρέπει να δώσουν ο ένας στον άλλον την ευκαιρία να ξεφύγουν από το σημερινό δίλημμα. Η Ρωσία δεν έχει την εξουσία να ανατρέψει την ευρωπαϊκή σταθερότητα και οι ΗΠΑ δεν θα επαναφέρουν ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Οπότε ενας συμβιβασμός είναι η καλύτερη προσέγγιση. Αν ο Ομπάμα, ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης, μπορεί να αναγνωρίσει τη σημασία της αυτοσυγκράτησης των ΗΠΑ προς την παγκόσμια ειρήνη αυτο θα καθορίσει το πώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων εισέρχεται στην επόμενη φάση.
Εάν η αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας βγεί εκτός ελέγχου, η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διάφορες αβεβαιότητες που δε ειναι προς το συμφέρον της.
Η δυσπιστία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης κάνει την Μόσχα να εκτιμά τις σχέσεις της με το Πεκίνο. Αλλά αν ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος ξεσπάσει, η κατάσταση θα εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο. Η Κίνα δεν είναι μια μικρή χώρα που δεν μπορεί να επιβιώσει στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Η Ευρώπη εχει μεγαλη σημασία για τις στρατηγικές τις Κίνας συνεπώς η σταθερότητα της είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα.
Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα είναι απλα ένας «προβοκάτορας» στα μάτια της Δύσης, δεν παύει να κατέχει το μεγαλύτερο δικαίωμα στη διεθνή πολιτική σκηνή κι έτσι επωμίζεται και την κύρια ευθύνη για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.
Πηγη: The Chinese Global Times