Μια τουλάχιστον περίεργη εικόνα κατέγραψαν οι κάμερες που καλύπτουν το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα.
Ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, ένας άνδρας με πολιτικά πλησίασε τον πρώην πρόεδρο Χου Τζιντάο, ο οποίος καθόταν δίπλα στον νυν και μελλοντικό ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, και τον οδήγησαν έξω από την αίθουσα.
Αρχικά ο Τζιντάο κάτι φαίνεται να λέει στον Σι Τζινπίνγκ, αυτός κάνει ένα νεύμα και ο πρώην ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα οδηγείται εκτός της αιθούσης.
Δείτε το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:
«Πλάνα του Hu Jintao που καλείται να φύγει από τη σκηνή τραβούν την παγκόσμια προσοχή, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τι έχει μόλις συμβεί. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις και καμία απάντηση μέχρι στιγμής από την κινεζική κυβέρνηση.
Ο πρώην ηγέτης της χώρας, κάποια στιγμή, φάνηκε απρόθυμος να μετακινηθεί. Αν ισχύει αυτό, γιατί; Τι είπε στον άνθρωπο που τον αντικατέστησε, τον Σι Τζινπίνγκ, κάτι που προκάλεσε ένα νεύμα από τον σημερινό ηγέτη της Κίνας και τι είπε στον προστατευόμενό του Λι Κεκίν, καθώς τον χτύπησε στον ώμο προτού τον οδηγήσουν από τη σκηνή;» αναρωτιέται ο ανταποκριτής του BBC στην Κίνα, Stephen McDonell.
«Οι δύο πιο πιθανοί λόγοι για την αποχώρησή του είναι ότι είτε ήταν μέρος της πολιτικής εξουσίας της Κίνας σε πλήρη επίδειξη, με έναν ηγέτη που αντιπροσωπεύει μια πρώην εποχή να απομακρύνεται συμβολικά, είτε ότι ο Χου Τζιντάο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Εάν τον οδήγησαν μακριά λόγω κακής υγείας, γιατί συνέβη αυτό τόσο ξαφνικά; Γιατί μπροστά στις κάμερες; Ήταν επείγουσα ανάγκη;», συνεχίζει ο ίδιος δημοσιογράφος.
«Οι μαζικές συνεδριάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα είναι συνήθως εκδηλώσεις με βάση προσεκτικό σενάριο, που οδηγεί σε εικασίες ότι η χρονική στιγμή της αποχώρησης του Χου Τζιντάο μπορεί να μην ήταν ατύχημα. Παρακολούθησε την προηγούμενη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου και στη συνέχεια επετράπη η είσοδος στις κάμερες για το τελευταίο μέρος της ημέρας. Ακριβώς μετά το στήσιμο των καμερών, οι αξιωματούχοι πλησίασαν τον κ. Τζιντάο και του είπαν ότι έπρεπε να φύγει.
Ο Χου Τζιντάο αντιπροσωπεύει μια πολύ διαφορετική Κίνα από αυτή του Σι Τζινπίνγκ» αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο. «Διηύθυνε μια πολύ πιο συλλογική ηγεσία και έπρεπε να ισορροπήσει διάφορες φατρίες που εκπροσωπούνταν στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου. Τα χρόνια του Χου θεωρήθηκαν ως μια εποχή ανοίγματος προς τον έξω κόσμο και αυξημένης ανοχής σε νέες ιδέες», προσθέτει.
Πηγή: Με πληροφορίες από BBC