Κίνα «απειλεί» ΗΠΑ με ζώνη αεράμυνας – Τι απαντά η Ουάσινγκτον

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χάγκελ, δήλωσε  ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα αλλάξει τον τρόπο που διεξάγει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι οριοθέτησε μια «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας», όπου τα αεροσκάφη που θα πετούν σε αυτή, υποχρεούνται να δίνουν στοιχεία στις κινεζικές αρχές.

«Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη ως αποσταθεροποιητική προσπάθεια για να αλλάξει το status quo στην περιοχή. Αυτή η μονομερής δράση αυξάνει τον κίνδυνο παρανοήσεων και λανθασμένων υπολογισμών», αναφέρεται σε σχετική δήλωση του κ. Χάγκελ. «Η ανακοίνωση από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει τον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή», συμπληρώνεται στη δήλωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, έκανε γνωστό ότι προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο και επανέλαβε τη θέση ότι τα νησιά ανήκουν στην Ιαπωνία και η δράση της Κίνας δεν είναι αποδεκτή. «Η οριοθέτηση στον εν λόγω εναέριο χώρο κλιμακώνει μονομερώς την κατάσταση γύρω από τα νησιά Σενκάκου και προκαλεί κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε μια απρόσμενη κατάσταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα το Πεκίνο επέβαλε τους νέους κανόνες για τον εναέριο χώρο πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά που είναι στο επίκεντρο της διαφοράς με την Ιαπωνία και προειδοποίησε με «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης» κατά των αεροσκαφών τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις διαδικασίες αναγνώρισης.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα υιοθετήσουν αμυντικά επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των αεροσκαφών που δεν συνεργάζονται ή αρνούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες », αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Σινχούα, όπου σημειώνεται επίσης ότι οι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ και η κινεζική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε την πρώτη περιπολία της πάνω από τη ζώνη πτήσεων με μαχητικά και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν την έντονη ανησυχία τους προς την Κίνα για την κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, θεωρώντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο εξέδωσαν ανακοινώσεις μετά τον ισχυρισμό της Κίνας ότι θα λάβει «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης » κατά των αεροσκαφών που δεν δίνουν στοιχεία πτήσης απ’ ευθείας στο Πεκίνο ενώ πετούν στον εναέριο χώρο πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά, γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα.

« Καλούμε την Κίνα να μην εφαρμόσει την απειλή της να αναλάβει δράση κατά των αεροσκαφών που δεν δίνουν στοιχεία και δεν υπακούουν στις εντολές από το Πεκίνο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Κίνα να επιδείξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για αυτές τις εξελίξεις οι οποίες αυξάνουν τις περιφερειακές εντάσεις και επηρεάζουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας. Διαβιβάσαμε τις έντονες ανησυχίες μας προς την Κίνα και συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους στην περιοχή», δήλωσε η Κάιτλιν Χάιντεν εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η κίνηση της Κίνας είναι «μια αποσταθεροποιητική προσπάθεια να αλλάξει το status quo στην περιοχή» και προσέθεσε ότι η κινεζική ανακοίνωση , «δεν θα αλλάξει τον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή».

Οι εντάσεις στην περιοχή αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα των επαφών που θα έχει ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος ταξιδεύει στην Κίνα , την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν έως τώρα λάβει θέση σχετικά με το ζήτημα της κυριαρχίας στις περιφερειακές θαλάσσιες διαφορές, αλλά έχουν τονίσει την ανάγκη για την ελεύθερη ροή του εμπορίου, τη μείωση των εντάσεων, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.