Η Κίνα απαίτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει εμπάργκο στις πωλήσεις ελαφρών όπλων στην Αϊτή, κυρώσεις σε βάρος επικεφαλής συμμοριών και ακόμη να ταχθεί υπέρ της αποστολής αστυνομικών δυνάμεων από κράτη της περιοχής στη χώρα της Καραϊβικής, όπου η βία έχει μετατραπεί σε γάγγραινα, δήλωσαν χθες Πέμπτη διπλωματικές πηγές.
Η εισήγηση να ληφθούν τα μέτρα αυτά έγινε στο πλαίσιο της διαδικασίας με σκοπό την ανανέωση της εντολής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ, η οποία τυπικά εκπνέει απόψε. Οι δύο χώρες που είχαν αναλάβει να χειριστούν τον φάκελο της Αϊτής στο ΣΑ, οι ΗΠΑ και το Μεξικό, δεν προέβλεπαν να φθάσουν τόσο μακριά στο αρχικό σχέδιο απόφασης και διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις για το θέμα, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.
Οι κυρώσεις σε επικεφαλής συμμοριών που εισηγείται το Πεκίνο περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με σχέδιο απόφασης αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, αλλά δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένο. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο από πλευράς των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και του Μεξικού στον ΟΗΕ.
Η ψηφοφορία, που κανονικά προβλεπόταν να διεξαχθεί προχθές Τετάρτη, ελπίζεται πως θα γίνει σήμερα, αλλά επικρατεί αβεβαιότητα για την ώρα. Το Πεκίνο έχει μετατραπεί σε παράγοντα-κλειδί στα Ηνωμένα Έθνη σε ό,τι αφορά την Αϊτή, κυρίως αφότου το Πορτ-ο-Πρενς αναγνώρισε την Ταϊβάν, κάτι απαράδεκτο για την Κίνα.
Στο παρελθόν το Πεκίνο, διαβεβαιώνοντας πως η στάση του δεν έχει καμία σχέση με την αναγνώριση της Ταϊβάν, έχει στηλιτεύσει το γεγονός πως η Αϊτή παραμένει βυθισμένη σε πολιτική και οικονομική κρίση, παρά τη διεθνή βοήθεια και παρά το ότι είχε αναπτυχθεί στο κράτος της Καραϊβικής ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ.
Πρέπει να γίνει αγώνας εναντίον της διακίνησης όπλων στην Αϊτή, να πιεστούν οι πολιτικές αρχές να βγουν από τον λήθαργό τους και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για βιαιότητες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κινεζική διπλωματική πηγή με όρο να μην κατονομαστεί.
Περιφερειακή αστυνομική δύναμη;
Το σχέδιο απόφασης προβλέπει να ανανεωθεί ως τη 15η Οκτωβρίου 2023 η εντολή της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (BINUH), η οποία ιδρύθηκε το 2019. Ακόμη, ζητεί τα πολιτικά κόμματα της Αϊτής να συμφωνήσουν κατεπειγόντως, μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών ή μικρότερο, προκειμένου να αρχίσει νέα πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Το εμπάργκο στα ελαφρά όπλα αφορά επίσης τα πυρομαχικά και σκοπό έχει να ανακοπεί το κύμα απαγωγών για λύτρα και η λαθραία διακίνηση διαφόρων ειδών στη χώρα. Το κείμενο απαιτεί ακόμη να σταματήσουν αμέσως τα βίαια επεισόδια, η εγκληματική δραστηριότητα, οι αποκλεισμοί δρόμων, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και υποδομών.
Το Πεκίνο ζητεί επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να αρχίσει διαβουλεύσεις με κράτη της περιοχής και περιφερειακούς οργανισμούς προκειμένου να υποστηριχθεί η αϊτινή αστυνομία και να προβλεφθεί η ανάπτυξη πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης για να αποκατασταθεί η ειρήνη και να προστατευθούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια εβδομάδα εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου οι τιμές έχουν απογειωθεί και οι ελλείψεις καυσίμων επιδεινώνονται, απειλώντας τη διανομή της απόλυτα κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλούς κατοίκους. Εδώ και πάνω από δυο χρόνια, οι συμμορίες έχουν πολλαπλασιάσει τις απαγωγές για λύτρα στην πόλη. Δεν κάνουν διακρίσεις: απαγάγουν ανθρώπους κάθε κοινωνικοοικονομικής προέλευσης και κάθε εθνικότητας.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters