Κίεβο: Ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς και πυραύλους cruise – Προληπτικά απογειώθηκαν πολωνικά μαχητικά

Η Ρωσία εξαπέλυσε δεκάδες πυραύλους με στόχο το Κίεβο, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με τον δήμαρχο, Βιτάλι Κλίτσκο, να ανακοινώνει πως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στάλθηκαν σε διάφορες συνοικίες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως κατέρριψαν κάπου 20 πυραύλους, τόσο cruise όσο και βαλλιστικούς, που βλήθηκαν εναντίον της πρωτεύουσας. Όλη η Ουκρανία κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές, ενώ η γειτονική Πολωνία, κράτος μέλος του NATO, ανακοίνωσε πως απογειώθηκαν εσπευσμένα πολωνικά και συμμαχικά μαχητικά για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της.

Πυρκαγιά ξέσπασε στη συνοικία Σεβτσενκίβσκι στο Κίεβο, όπου τραυματιοφορείς προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω Telegram. Στη συγκεκριμένη συνοικία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, κτιριακές εγκαταστάσεις πανεπιστημίων και σχολείων.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έσπευσαν επίσης στις συνοικίες Σβιατοσίνσκι, Χολοσίβσκι και Σολομιάνσκι, πρόσθεσε. Στη Σολομιάνσκι βρίσκεται μείζων σιδηροδρομικός σταθμός και το βασικό αεροδρόμιο του Κιέβου. Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στην ουκρανική πρωτεύουσα μετέδωσαν πως άκουσαν ισχυρές εκρήξεις, που κατ’ αυτούς έμοιαζαν να οφείλονταν σε καταρρίψεις από την αντιαεροπορική άμυνα, κάποιες στο κέντρο.

Η επιδρομή καταγράφεται ακριβώς μια εβδομάδα αφού οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν πάνω από 200 πυραύλους και drones εναντίον της ουκρανικής επικράτειας. Η επιδρομή εκείνη στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές σε ενεργειακές υποδομές σε όλη τη χώρα. Ο δήμαρχος του Κιέβου ανέφερε πως υπέστη ζημιά μέρος εγκατάστασης ύδρευσης, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα έχει συνέπειες για την παροχή στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters