Κι άλλο «χαστούκι» στον Ερντογάν από τον Μπάιντεν: Το κρυφό «μήνυμα»

Στην ιστορία πέρασε η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με την οποία αναγνώρισε επίσημα την Γενοκτονία των Αρμενίων, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις στην Άγκυρα.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτή καθαυτή η αναγνώριση, που στέλνει σαφές μήνυμα του Μπάιντεν στον Ερντογάν.

Υπάρχει ακόμη ένα «κρυφό» μήνυμα, που λίγοι πρόσεξαν. Ο Μπάιντεν αναφέρεται στο μήνυμα του στα Αγγλικά στην «Constantinople», χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη «Κωνσταντινούπολη» αντί της λέξης που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι «Ινσταμπούλ».

Μπορείτε να δείτε την επίμαχη αναφορά στην 4η σειρά της δήλωσης Μπάιντεν:

Η αναφορά αυτή πιθανότατα δεν είναι τυχαία και ίσως ανοίξει τον δρόμο για αναγνώριση της γενοκτονίας Ελλήνων είτε της Μικράς Ασίας είτε του Πόντου…

Όπως επεσήμανε Αμερικανίδα αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, «ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει πραγματικά να προωθήσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και να εργαστεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν… Ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι να λάβουμε υπόψη τα ιστορικά γεγονότα».

Η ίδια πάντως σημείωνε – όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – πως στόχος των ΗΠΑ είναι «να αποδοθεί τιμή στα θύματα, όχι να κατηγορηθεί οιοσδήποτε»

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε την Τουρκία έναν κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι υπάρχουν επίσης αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε η ίδια αξιωματούχος.