Κάπου 600 Βρετανοί στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν στο Κόσοβο για να ενισχύσουν την παρουσία του NATO – την KFOR – στην άλλοτε σερβική επαρχία όπου διαπράχθηκε αιματηρή επίθεση την 24η Σεπτεμβρίου, με φόντο τις ανησυχίες για τη συγκέντρωση σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει περίπου 200 στρατιωτικούς από το 1ο τάγμα του βασιλικού συντάγματος της πριγκίπισσας της Ουαλίας, που θα ενωθούν με άλλους 400 Βρετανούς στρατιωτικούς ήδη παρόντες στο Κόσοβο για γυμνάσια. Θα ακολουθήσουν ενισχύσεις και από άλλες χώρες της συμμαχίας», διευκρίνισε ο Ντίλαν Γουάιτ, εκπρόσωπος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Τα 200 μέλη του βρετανικού στρατού που θα αναπτυχθούν επιπλέον, πέρα από τα 400 που βρίσκονται ήδη εκεί για ασκήσεις, προέρχονται από δύναμη εφεδρείας που τέθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη διάθεση της KFOR, της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο, από τον βρετανικό στρατό, εξαιτίας της αναζωπύρωσης της έντασης στην περιοχή.
Την ανάπτυξη επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Η KFOR, παρούσα από τον πόλεμο του 1998-1999, παραμένει ο κυριότερος θεσμός που εγγυάται την ασφάλεια του Κοσόβου, με 4.500 στρατιωτικούς από 27 χώρες.
Η απόφαση «ακολουθεί τη βίαιη επίθεση εναντίον της αστυνομίας του Κοσόβου την 24η Σεπτεμβρίου και τις μεγεθυνόμενες εντάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί ρητά στις αμερικανικές δηλώσεις την Παρασκευή περί «άνευ προηγουμένου» ανάπτυξης σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα του Κοσόβου.
Το NATO κάλεσε εκ νέου χθες Κυριακή να αποκατασταθεί η ηρεμία και το Βελιγράδι και η Πρίστινα να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν διάλογο, που είναι «ο μοναδικός τρόπος να φθάσουμε σε διαρκή ειρήνη», κατά τον εκπρόσωπό του.
Ένας κοσοβάρος αλβανός αστυνομικός σκοτώθηκε την Κυριακή σε ενέδρα στο βόρειο Κόσοβο, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι σε αρκετές κοινότητες. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις της κοσοβάρικης αστυνομίας και βαριά οπλισμένη σερβική ομάδα, με τέσσερα μέλη της τελευταίας να χάνουν τη ζωή τους.
Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες κλιμακώσεις στο Κόσοβο τα τελευταία χρόνια.
Η Σερβία αρνείται πάντα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, με πληθυσμό κατά πλειονότητα αλβανικό, σχεδόν 25 χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο ανάμεσα σε κοσοβάρους αυτονομιστές αντάρτες και σερβικές δυνάμεις, που τερματίστηκε έπειτα από εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών του NATO. Η επαρχία του Κοσόβου αποσχίστηκε το 1999, μετά τη νατοϊκή επέμβαση, και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008. Την έχουν αναγνωρίσει μια εκατοστή χώρες.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa