Πέρυσι ο Πρόεδρος Τραμπ, όταν πρότεινε την ιδέα μιας στρατιωτικής απόφασης για την Βενεζουέλα κατακρίθηκε ευρέως από περιφερειακούς ηγέτες και εμπειρογνώμονες πολιτικής.
Ακόμα και οι στενοί βοηθοί του προέδρου των ΗΠΑ είχαν εκπλαγεί από την πρόταση μιας εισβολής, η οποία για πολλούς στη Λατινική Αμερική προκάλεσε πικρές αναμνήσεις από προηγούμενες επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Η άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ παραμένει μια περιθωριακή ιδέα, αλλά ένα μικρό τμήμα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας φαίνεται να είναι δεκτικό στη δυνατότητα ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος προκειμένου να απομακρύνει τον ολοένα και πιο αυταρχικό πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο.
Το Σάββατο, οι New York Times αποκάλυψαν, ότι μέλη του στρατού που αντιτίθενται στον Μαδούρο, συνάντησαν μυστικά αξιωματούχους των ΗΠΑ για να συζητήσουν σχέδια για την ανατροπή του Maduro.
Και ενώ οι περισσότεροι εξέχοντες πολιτικοί της αντιπολίτευσης δεν κάνουν λόγο για ενδεχόμενο πραξικοπήματος, κάποιοι φαίνεται να πιστεύουν ότι το Maduro δεν θα απομακρυνθεί από την εκλογική διαδικασία. Όταν ο νομοθέτης της χώρας πήγε στην αντιπολίτευση το 2016, ο πρόεδρος τον περιόρισε και εγκατέστησε μια παράλληλη συνέλευση γεμάτη με δικούς του ανθρώπους, ενώ κέρδισε την επανεκλογή φέτος τον Μάιο, σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται ως απάτη τόσο από τους αντιπάλους του και όσο και από εξωτερικούς παρατηρητές.
Ο Julio Borges, πολιτικός της αντιπολίτευσης δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας δημοκρατικός τρόπος εξόδου από αυτή την κρίση που ζει τώρα η Κολομβία, με τον στρατό να έχει ως εχθρό τον Μαδούρο, ο οποίος ευθύνεται για την πολιτική διολίσθηση της χώρας. Η Κολομβία μπορεί να έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά σιγά σιγά καταρρέει. Ο πληθωρισμός έχει καταστήσει άχρηστο το νόμισμα της Βενεζουέλας, ενώ οι ελλείψεις στα βασικά αγαθά είναι σύνηθες φαινόμενο. Τα ποσοστά του εγκλήματος αυξάνονται και η δικαιοσύνη σπάνια λειτουργεί. Περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Η κατάσταση είναι απελπιστική, αλλά η έκθεση των New York Times έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες ότι οι σκληροπυρηνικοί στην Ουάσινγκτον και το Καράκας προσπαθούν να δημιουργήσουν μια παρέμβαση.
Η ιστορία βέβαια δε δικαιώνει την Αμερική καθώς σε προηγούμενες απόπειρες ανατροπής του καθεστώτος απέτυχαν όπως το 2002 με τον προκάτοχό του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβεζ.
Ωστόσο το κλίμα τώρα δεν είναι κατάλληλο για κάποια παρέμβαση, αναφέρουν ειδικοί στη Λατινική Αμερική από την Ουάσινγκτον, ενώ ο Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ζητούσε εξέγερση από τον λαό της Βενεζουέλας.
Ο Μαδούρο και η κυβέρνησή του, από τη μεριά τους, ήδη αποτελούν στόχο επιθέσεων, αφού τον περασμένο μήνα επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας που χρησιμοποίησε αεροσκάφη εξοπλισμένα με εκρηκτικά. Την ευθύνη για την επίθεση φαίνεται να έλαβε μια μυστική ομάδα που ονομάζεται “ Στρατιώτες σε μπλουζάκια” , ενώ πέρυσι ένα αστυνομικός επιτέθηκε με ελικόπτερο σε κυβερνητικά κτίρια, χαρακτηρίζοντας τον Μαδούρο ως δικτάτορα.