Κένυα: Ο πρόεδρος αποσύρει το νομοσχέδιο για τις φορολογικές αυξήσεις, μετά τον θάνατο 23 ανθρώπων σε διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος στην Κένυα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσύρει τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις φόρων, υποκύπτοντας στις πιέσεις των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, ξεκίνησαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και απείλησαν με περισσότερες ενέργειες αυτή την εβδομάδα.

Ο Γουίλιαμ Ρούτο σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας είπε ότι δεν θα υπογράψει το φορολογικο νομοσχέδιο, μια μέρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 23 άνθρωποι να σκοτωθούν από αστυνομικά πυρά και εκατοντάδες να τραυματιστούν.

«Ακούγοντας έντονα τον λαό της Κένυας που είπε δυνατά ότι δεν θέλουν καμία σχέση με αυτό το οικονομικό νομοσχέδιο του 2024, το παραδέχομαι. Και ως εκ τούτου, δεν θα υπογράψω το οικονομικό νομοσχέδιο του 2024 και θα αποσυρθεί», είπε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Ρούτο είπε ότι θα ξεκινήσει τώρα διάλογο με τη νεολαία της Κένυας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, και θα εργαστεί για μέτρα λιτότητας – ξεκινώντας με περικοπές στον προϋπολογισμό της προεδρίας – για να καλυφθεί η διαφορά στα οικονομικά της χώρας.

Χθες, η κυβέρνηση είχε διατάξει την ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους για να αντιμετωπίσει τις βίαιες διαδηλώσεις, ωστόσο σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο στην Κένυα έκρινε αυτήν την απόφαση αντισυνταγματική.

Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, Αζιμιό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαπέλυσε την ωμή βία της εναντίον των παιδιών της χώρας μας».

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες Reuters