Κένυα: Η κυβέρνηση «κατεβάζει» τον στρατό για να αντιμετωπίσει τις βίαιες διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει

Η κυβέρνηση στην Κένυα ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέπτυξε τον στρατό για να βοηθήσει την αστυνομία να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, γράφει η εφημερίδα Daily Nation που επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

Στις κινητοποιήσεις αυτές τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν για να υποστηρίξουν την αστυνομία «ως απάντηση στην έκτακτη ανάγκη για την ασφάλεια που προκλήθηκε από τις συνεχιζόμενες βίαιες διαδηλώσεις» σε όλη τη χώρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από «καταστροφές και εισβολές σε ζωτικής σημασίας υποδομές», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Αντεν Μπάρε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Ο ηγέτης της κενυατικής αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών και απηύθυνε έκκληση για διάλογο και διεθνή παρέμβαση, μετέδωσε το κενυατικό ειδησεογραφικό δίκτυο KTN News.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο θα δώσει απόψε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε η προεδρία σήμερα, την επομένη των βίαιων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα κατά του φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη βία που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Ναϊρόμπι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, καλώντας την Κένυα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να δώσει χώρο για διάλογο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP Reuters / Φωτογραφίες Reuters