Καζακστάν: Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποσυρθούν

Μετά από μια εβδομάδα θανατηφόρων αναταραχών στο Καζακστάν, οι ρωσικές δυνάμεις που στάλθηκαν για να καταστείλουν τις ταραχές ετοιμάζονται να αποσυρθούν καθώς ο πρόεδρος Τοκάγιεφ ετοιμάζεται να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό.

Ο Τοκάγιεφ είπε την Τρίτη ότι το απόσπασμα των στρατευμάτων που ζήτησε από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια στρατιωτική συμμαχία πρώην σοβιετικών κρατών, θα αρχίσει να εγκαταλείπει την ταραγμένη χώρα της Κεντρικής Ασίας σε δύο ημέρες, με την αποχώρηση να μην διαρκεί περισσότερο από 10 μέρες.

Το Καζακστάν και η Ρωσία έχουν χαρακτηρίσει την κρίση της περασμένης εβδομάδας ως απόπειρα πραξικοπήματος υποκινούμενη από ξένους «τρομοκράτες», αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό.

Οι συγκρούσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν πολίτες και αστυνομικοί, προέκυψαν από μια ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην αύξηση της τιμής της ενέργειας στα δυτικά του πλούσιου σε πετρέλαιο έθνους. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν συνέλαβαν σχεδόν 10.000 ανθρώπους λόγω των ταραχών, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ πιθανώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Παράλληλα, ο Τοκάγιεφ, ο οποίος νωρίτερα απέλυσε την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τη διαφωνία, πρότεινε τον Αλίχαν Σμαίλοφ ως πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο τον ψήφισε άμεσα για τη θέση. Ο Σμαίλοφ, 49 ετών, διετέλεσε πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο το οποίο διέλυσε ο Τοκάγιεφ.

Πηγή: Al Jazeera / Φωτογραφία αρχείου Reuters