Το Καζακστάν, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι συνδράμει τη σύμμαχό του Ρωσία, παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην τελευταία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, διέψευσε σήμερα ότι απαγόρευσε τις εξαγωγές στη Ρωσία προϊόντων που αφορούν οι κυρώσεις αυτές, έπειτα από σχετικές δηλώσεις που έγιναν χθες.
«Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση εξαγωγής εμπορευμάτων προς την Ρωσική Ομοσπονδία στο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων», ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ το υπουργείο Εμπορίου της μεγαλύτερης οικονομίας της κεντρικής Ασίας.
Νωρίτερα χθες, ο υφυπουργός Εμπορίου, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Καζακστάν Kazinform, σημείωσε ότι η χώρα είχε σταματήσει να εξάγει στη Ρωσία 106 «προϊόντα των οποίων έχει απαγορευτεί η εξαγωγή στη Ρωσία», μεταξύ των οποίων «μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματά τους, ειδικό εξοπλισμό και τσιπ».
Το υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε «λανθασμένες» τις δηλώσεις αυτές.
«Ταυτοχρόνως, το εμπόριο των λεγόμενων αγαθών ‘διπλής χρήσης’ (τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικούς σκοπούς), οι εξαγωγές των οποίων υπόκεινται σε έλεγχο, γίνεται σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Καζακστάν», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία δεν γίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μεταξύ των οποίων το Καζακστάν, αλλά και για την Τουρκία, την Κίνα ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπάρχουν υποψίες ότι εισάγουν, κυρίως από την Ευρώπη, υλικό που υπόκειται σε εμπάργκο, το οποίο εξάγουν προς τη Ρωσία.
Τους τελευταίους μήνες, δυτικοί εκπρόσωποι και διπλωμάτες έχουν μεταβεί στην κεντρική Ασία και έχουν αφήσει να διαφανεί ο κίνδυνος επιβολής δευτερευουσών κυρώσεων, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως την ευαίσθητη θέση των χωρών αυτών απέναντι στη Μόσχα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υποχρέωσε τις πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν), μέλη διαφόρων συμμαχιών με τη Μόσχα, να βρουν μια ισορροπημένη θέση.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ηγέτες των χωρών της κεντρικής Ασίας δεσμεύτηκαν να καταβάλουν «επιπρόσθετες προσπάθειες για να εμποδίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων» σε συνάντηση στο Βερολίνο με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters