Η Ρωσία είναι βέβαιη ότι το Καζακστάν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό.
Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο τις δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού ότι η Ρωσία κι άλλα πρώην σοβιετικά κράτη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, τα οποία έχουν στείλει ειρηνευτική δύναμη για να βοηθήσει το Καζακστάν να αντιμετωπίσει τις ταραχές, «στέκονται στο πλευρό του Καζακστάν και κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν οι σύμμαχοι».
Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες μεταφέρονται αεροπορικώς στο Καζακστάν «όλο το 24ωρο» και ελέγχουν το αεροδρόμιο της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, μαζί με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου της χώρας, μετέδωσε παράλληλα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Το αεροδρόμιο της Αλμάτι είχε καταληφθεί από ομάδα διαδηλωτών την Τετάρτη, αλλά σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που μετέβη στο σημείο χθες, Πέμπτη, το προσωπικό ασφαλείας του Καζακστάν τους είχε απομακρύνει από εκεί.
Η Ρωσία άρχισε να στέλνει αλεξιπτωτιστές κατόπιν αιτήματος που έκανε χθες ο πρόεδρος του Καζακστάν για να βοηθήσουν στην καταστολή των εκτεταμένων διαμαρτυριών στη χώρα.
Εντολή Τοκάγιεφ για πυρ κατά βούληση
Πάντως την ώρα που ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ δήλωνε πως σε μεγάλο βαθμό «η τάξη αποκαταστάθηκε» στη χώρα, γινόταν γνωστό πως ο ίδιος έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.
«Έδωσα εντολή στις δυνάμεις της τάξης και στον στρατό να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο Τοκάγεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι οι «τρομοκράτες συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές σε αγαθά» και να «χρησιμοποιούν όπλα κατά των πολιτών».
Ο Τοκάγεφ χαρακτήρισε «παράλογα» τα αιτήματα, κύριως από το εξωτερικό, για διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση.
«Τι είδους διαπραγματεύσεις μπορεί να έχει κανείς με εγκληματίες, με δολοφόνους; Έχουμε να κάνουμε με ένοπλους και εκπαιδευμένους συμμορίτες (…) Πρέπει να καταστραφούν και αυτό θα γίνει σύντομα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «20.000 συμμορίτες» επιτέθηκαν στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου οι ταραχές που ξέσπασαν ήταν οι πιο χαοτικές και πιο βίαιες.
Αυτοί είχαν «σαφές σχέδιο επίθεσης, καλά συντονισμένες ενέργειες και υψηλό βαθμό προετοιμασίας για μάχη», συνέχισε ο Τοκάγεφ, αναφερόμενος σε «εξειδικευμένους δολιοφθορείς».
«Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και κάποια άτομα στο εξωτερικό παίζουν τον ρόλο του υποκινητή» αυτής της κρίσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Καζακστάν.
«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται, οι μαχητές δεν έχουν καταθέσει τα όπλα. Αυτοί που δεν παραδίδονται θα εξαλειφθούν», σημείωσε επίσης, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να αντληθούν τα διδάγματα από αυτήν την τραγωδία».