«Καθηλώθηκαν» τα F-35 που φαίνεται ότι «χάνουν» την πρώτη τους αεροπορική έκθεση στο Λονδίνο

Στο έδαφος καθηλωμένα έχουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter καθώς  διεξάγονται πρόσθετες εξονυχιστικές έρευνες στους κινητήρες των 97 αεροσκαφών της Lockheed Martin, επειδή στις 23 Ιουνίου προκλήθηκε φωτιά σε ένα από αυτά.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο και η κατασκευάστρια εταιρεία Pratt & Whitney δεν μπόρεσαν να διευκρινίσουν έως τώρα τα αίτια της πυρκαγιάς που συνέβη στο  Eglin Air Force Base στην Φλόριντα, όταν ο πιλότος ετοιμαζόταν για απογείωση. Ο πιλότος δεν τραυματίστηκε.Αυτό που προβληματίζει είναι ότι η  πυρκαγιά σε ένα από τα F-35 δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Τον περασμένο μήνα υπήρξε διαρροή καυσίμων σε ένα άλλο σκάφος κατά την πτήση.

Ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλού ρόλου και κατηγορίας στέλθ (stealth) είναι το ακριβότερο πρόγραμμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.Φέρεται να κόστισε 398,6 δισ. δολάρια και ήδη το θέμα του κόστους είναι ίσως το πιο μεγάλο  πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το μανατζμεν της του αεροπορικού κολοσσού. Αυτές τις ημέρες δημοσιοποιήθηκαν σχέδια για αναδιαρθρώσεις στα παραγωγικά σχέδια και τις κατανομές παραγωγής υποκατασκευαστών στις χώρες που θα το αγοράσουν σε πιο ευέλικτη μορφή ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές και στο σκέλος της συντήρησης.

Οι επιδείξεις 
Η προετοιμασία για την ουσιαστικά πρώτη συμμετοχή των F-35 σε δύο αεροπορικές επιδείξεις στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα για  υποψήφιους αγοραστές συνεχίζεται εντατικά με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.Η Royal International Air Tattoo (RIAT) ξεκινά 11η Ιουλίου και  ακολουθεί το Farnborough International που αρχίζει στις 14 Ιουλίου.Η φωτιά έχει ήδη αλλάξει τα  σχέδια για ένα F-35 που επρόκειτο  να πετάξει σε  μια τελετή ονοματοδοσίας για το νέο αεροπλανοφόρο της Βρετανίας την Παρασκευή.
Το F-35 είναι διαθέσιμα για εξαγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ήδη παραγγελίες έχουν τοποθετηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο (138 αεροπλάνα), την Αυστραλία, τον Καναδά ( 65), Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία , τη Νορβηγία και την Τουρκία. Η Βρετανία έχει ήδη μερικά από τα αεροσκάφη για σκοπούς δοκιμών και  κατάρτισης. Όπως προείπαμε  παραμένει ασαφές αν θα είναι αποδεσμευμένα τα  F-35 για την αεροπορική επίδειξη τις επόμενες ημέρες  η οποία θα διαβεβαιώνει τους πελάτες ότι η Lockheed Martin είναι σε καλό δρόμο ως προς το πρόγραμμα.

Από τους χρήστες εκφράζεται αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά :»Μέχρι σήμερα, τα αεροσκάφη F-35 JSF έχει συγκεντρώσει 15.000 ώρες πτήσης, ενώ ο κινητήρας F-135 έχει ολοκληρώσει με επιτυχία σχεδόν 32.000 ώρες δοκιμών», δήλωσε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος του Υπουργού Άμυνας της Αυστραλίας κ. Ντέιβιντ Τζόνστον- η Αυστραλία  σχεδιάζει να αγοράσει 58  F-35 .

Διαβάστε ακόμη:

Ο <<Βυζαντινός Άδης>> βούτηξε τα μυστικά του F-35!


Τουρκία: To 2017 παραλαμβάνει το F-35