Μήνυμα Ομπάμα προς Βερολίνο: «Όχι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα»

Η αμερικανική άποψη για το τι πρέπει να γίνει στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ακουστεί από πιο επίσημα χείλη. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα με δήλωσή του στο CNN έκανε σαφές προς την Ευρώπη και ειδικά την Γερμανία ότι “δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης”.

Ο Ομπάμα βεβαίως συμφωνεί ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει σοβαρές μεταρρυθμισεις αλλά όχι υπό την πίεση της λιτότητας. Ανάπτυξη ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε όταν αναφέρθηκε στην λύση και βέβαια μίλησε και για την φοροδιαφυγή.

“Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην  Ευρωζώνη, αυτή είναι η ελπίδα μου”, είπε στο CNN ο Ομπάμα,υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ σπό την αρχή της κρίσης βοηθά την Ελλάδα. Κλείνοντας είπε ότι είναι σημαντικό ότι και η Γερμανία αναγνωρίζει ότι πρέπει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ.

Και ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει…την τρόϊκα

Εκτός από τις πολύ σημαντικές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, «βόμβα» ήρθε να ρίξει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος φέρεται να θέλει να καταργήσει την τρόικα!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Handesblatt και σύμφωνα με πηγές περιβάλλοντος του ίδιου, Ο Γιούνκερ επιθυμεί να «τελειώσει» την τρόικα.

Σε αυτό, φέρεται να συμφωνεί και το Βερολίνο. «Πρέπει το γρηγορότερο να βρούμε εναλλακτική λύση να τίθενται στο μέλλον γενικοί οικονομικοί και πολιτικοί στόχοι, κάτι με το οποίο συμφωνούν και στη γερμανική πρωτεύουσα. Όλα αυτά αν η Ελλάδα συμφωνήσει να τηρήσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες», τονίζει ο κ. Γιούνκερ, όπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του mega.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα όχι όμως με το κούρεμα.