Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα

Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, η βόρεια Γάζα βιώνει «τις πιο σκοτενές ώρες της», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», τόνισε.

Ο στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη.

12 άνθρωποι που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια από ισραηλινά πλήγματα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον μιας ομάδας που περίμενε τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα, ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι διασώστες περισυνέλεξαν 12 πτώματα και πολλούς τραυματίες «έπειτα από πλήγματα ισραηλινών δρόνων με στόχο ένα όχημα και μια ομάδα αμάχων που περίμεναν (τη διανομή βοήθειας) στα βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Αλ Σάτι, στα δυτικά της Πόλης της Γάζας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας, Μαχμούντ Μπασάλ.

Νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Σύμφωνα με τον Μπασάλ, τουλάχιστον άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλα πλήγματα στην ίδια πόλη σήμερα.

Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μουστάφα Άμπου Αΐτα, αφηγήθηκε ότι το πλήθος είχε συγκεντρωθεί και περίμενε την άφιξη ενός κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας. «Χτύπησαν ένα λευκό μινιμπάς με έναν πύραυλο και ένας άλλος έπληξε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στον δρόμο. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει και έφτασαν στο σημείο ασθενοφόρα», είπε.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters