Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα το ζήτημα των Βαρωσίων στα Κατεχόμενα αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες, με αρκετούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας δεν οδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή της επίλυσης των διαφορών.
Στο ίδιο πνεύμα φαίνεται να κινείται και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επιμένει με κάθε τρόπο στο «άνοιγμα των Βαρωσίων» θέτοντας το ζήτημα των περιουσιών στο επίκεντρο, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε χαρακτηριστικά πως θα «τα Βαρώσια θα ανοίξουν μέχρι και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο».
Τι είπε για το «άνοιγμα» των Βαρωσίων
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Τουρκίγε», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε έναν νέο χάρτη πορείας”. “Η ε/κ πλευρά πρέπει να καθίσει να σκεφτεί που έχει κάνει λάθος μέχρι σήμερα. Επειδή ούτε χρόνο έχουμε να χάσουμε σε συνομιλίες, ούτε και κίνητρα έχουμε”, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.
Για τα Βαρώσια, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα συνεχίσει να ανοίγει μέχρι να ανοίξει και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο. “Στην πραγματικότητα επιδείξαμε μια ισχυρή θέληση που κανείς δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα. Πλέον αυτοί που αντιτίθενται στα βήματα που θα κάνουμε πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχει μείνει κάτι που να λέγεται ‘δική τους αλήθεια’.
Από δω και πέρα υπάρχει μια νέα συγκυρία. Δεν περιμένουμε ότι οι Ε/κ θα έρθουν σε επαφή μαζί μας σε σχέση με τα Βαρώσια. Δημιουργήθηκε ένας μεγάλος ενθουσιασμός στην ε/κ πλευρά και οι πολίτες που ζουν στην ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου ή στη διεθνή κοινότητα, προσφεύγουν σε μιας για να πάρουν πίσω τα δικαιώματά τους. Ο αριθμός των αιτήσεων στην Επιτροπή έφτασε μέχρι στιγμής τις 300”, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.
«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει για το Κυπριακό»
Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “η Τουρκία και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα σε αυτή την περιοχή”. “Δεν θα γίνει κανένας διαμοιρασμός στον οποίο δεν θα συμμετάσχει η Τουρκία και η τδβκ”, ανέφερε.
Για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ήταν μια κοινωνική συνάντηση. “Ήταν μια προσπάθεια να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να συνομιλήσουμε και να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον. Φυσικά οι συναντήσεις μας θα συνεχιστούν. Όπως και να τις αποκαλέσετε αυτές τις συναντήσεις, είτε ‘παράμετροι ΟΗΕ’, είτε ‘συγκυρία’, είτε ‘σχέδιο’, η μόνη πραγματικότητα είναι πως οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει”.
Με πληροφορίες από: Phileleftheros – ΚΥΠΕ / Φωτογραφία Reuters