Κατάρριψη Il-76: «Η ρωσική πλευρά δεν μας είχε ενημερώσει για την μεταφορά Ουκρανών αιχμαλώτων», λέει η Ουκρανία

Η Ουκρανία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους Il-76 στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, το οποίο φαίνεται να κατέρριψαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Ο ουκρανικός στρατός δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα συνεχίσει να στοχοθετεί την περιφέρεια Μπέλγκοροντ και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη για την προστασία της Ουκρανίας από βομβαρδισμούς. 

Η Μόσχα ανέφερε ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76, με 74 επιβαίνοντες, καταρρίφθηκε από την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «βάρβαρη ενέργεια». Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ δήλωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο Il-76 σκοτώθηκαν. Η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι το αεροσκάφος μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που θα ανταλλάσονταν βάσει μιας προγραμματισμένης συμφωνίας με Ρώσους αιχμαλώτους.

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας 

Σύμφωνα με την Ουκρανία και συγκεκριμένα την Υπηρεσία Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας, σήμερα ήταν προγραμματισμένη να γίνει μία ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε.

«Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα της κατάρριψης του ρωσικού Il-76, το οποίο μετέφερε τους αιχμαλώτους μας. Προς το παρόν, δεν έχουμε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες πληροφορίες για το ποιος και πόσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ολοκλήρωσε όλες τις προετοιμασίες της ανταλλαγής και οι Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου παραδόθηκαν εγκαίρως στο σημείο ανταλλαγής υπό όρους, όπου ήταν ασφαλείς.

«Η ασφάλεια των Ουκρανών αιχμαλώτων έπρεπε να εξασφαλιστεί από τη ρωσική πλευρά». Η Υπηρεσία Πληροφοριών τονίζει ότι η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει το Κίεβο για την μεταφορά των αιχμαλώτων μέσω του εναέριου χώρου στο Μπέλγκοροντ, όπως έχει γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν.

«Μέχρι τώρα, η Ουκρανία δεν έχει ενημερωθεί για τον αριθμό των οχημάτων, των διαδρομών και των μορφών παράδοσης των κρατουμένων. Είναι γνωστό ότι η παράδοση των κρατουμένων πραγματοποιείται τόσο αεροπορικώς, όσο και σιδηροδρομικώς», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τη Μόσχα για «σκόπιμες ενέργειες», που «αποσκοπούν στη δημιουργία απειλής για τη ζωή και την ασφάλεια των κρατουμένων».

«Η προσγείωση του μεταφορικού αεροσκάφους Il-76 30 χιλιόμετρα από τη ζώνη μάχης δεν μπορεί να είναι ασφαλής και πρέπει σε κάθε περίπτωση να συζητηθεί και από τις δύο πλευρές, διαφορετικά θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη τη διαδικασία ανταλλαγής», υπογραμμίζει.

Φωτογραφίες Reuters