Κατάρριψη IL-20: Η Ρωσία κλήτευσε τον Ισραηλινό Πρέσβη στη Μόσχα

 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι είχε καλέσει τον πρέσβη του Ισραήλ στη Μόσχα για την κατάρριψη του ρωσικού ανιχνευτικού αεροσκάφους IL-20 κοντά στη Συρία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών εξαιτίας του συμβάν στην Συρία.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις με σχετική τους ανακοίνωση, ανέφεραν ότι το αναγνωριστικό αεροσκάφος IL-20 καταρρίφθηκε μαζί με το 15μελές πλήρωμα του κατά λάθος, από πύραυλο εδάφους-αέρος συστήματος S-200 της Συρίας, κατά την διάρκεια της προσπάθειας των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων να αναχαιτίσει Ισραηλινή επίθεση από 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην περιοχή της Λαττάκειας το βράδυ της Δευτέρας 17.09.2018.

Η Ρωσία είπε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη «έσπρωξαν» το ρωσικό αεροπλάνο στη γραμμή του πυρός. Το υπουργείο κατηγόρησε τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις για «εσκεμμένη πρόκληση» και είπε ότι το Ισραήλ δεν προειδοποίησε τη Ρωσία για την διεξαγωγή της επίθεσης του στην περιοχή, παρά ένα λεπτό πριν από το χτύπημα.

Νωρίτερα, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας είχε επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογο του, στο οποίο διαμήνυσε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα της να προβεί σε αντίποινα για αυτή την εχθρική ενέργεια του Ισραήλ.

Πηγή Reuters