«Ο κ. Σνόουντεν μας δείχνει πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους στενούς εταίρους τους, τη Γερμανία για παράδειγμα, αλλά επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, ως μια εχθρική δύναμη και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Ερωτηθείς αν η Γερμανία πρέπει κατά τη γνώμη του να αποδεχθεί το αίτημα του Σνόουντεν για χορήγηση ασύλου, ο Σουλτς δήλωσε: «Έχω κατανόηση για το αίτημα αυτό». «Αν ο κ. Σνόουντεν διατυπώσει ένα αίτημα, οι αρχές πρέπει να εξετάσουν αν αποτελεί πράγματι στόχο πολιτικής δίωξης», διευκρίνισε.
Ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει σε αεροδρόμιο της Μόσχας και καταζητείται από την Ουάσινγκτον για κατασκοπεία, έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο σε 21 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks.
«Αν ο (πρόεδρος της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να χορηγήσει πολτικό άσυλο στον κ. Σνόουντεν, τότε ο κόσμος έχει τρελαθεί», δήλωσε ο Σουλτς.
Οι μέθοδοι κατασκοπείας των ΗΠΑ που αποκαλύφθηκαν χάρη στον Σνόουντεν, «είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν άλλοτε από την Κα-Γκε-Μπε», τις μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε.
«Συνεπώς πιστεύω πως ο κ. Σνόουντεν προσφέρει υπηρεσία στην παγκόσμια κοινή γνώμη, δείχνοντας καθαρά πως ζουμε σε μια εποχή στην οποία οι δημοκρατίες εφαρμόζουν μεθόδους που άλλοτε χρησιμοποιούνταν από τα αυταρχικά καθεστώτα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Η κατασκοπεία των θεσμών της ΕΕ από τις ΗΠΑ «είναι απλούστα μια πρόκληση», τόνισε επίσης ο Σουλτς, ο οποίος εξέφρασε εξάλλου την απογοήτευσή του από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
«Η απογοήτευση από τον Μπαράκ Ομπάμα είναι βαθιά. Θεωρούσα αυτό τον άνθρωπο ανανεωτή, πίστεψα ότι θα έφερνε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια στην αμερικανική πολιτική. Είναι φανερό πως αυτό δεν συμβαίνει», δήλωσε.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ νωρίτερα πρότεινε να υιοθετήσει η Ευρώπη μια «συντονισμένη, κοινή θέση» όσον αφορά τις υποψίες ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους θεσμούς της ΕΕ.
«Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να έχει μια συντονισμένη, κοινή θέση, σε σχέση με τις απαιτήσεις που πρέπει να διατυπώσουμε και με τις εξηγήσεις που πρέπει να ζητήσουμε», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στο κατώφλι του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων έχοντας στο πλευρό του τη λιθουανή ομόλογό του Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.
Στο μεταξύ η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε αίτημα για πολιτικό άσυλο από τον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά δεν μπορεί να κάνει δεκτή την αίτησή του καθώς ο φινλανδικός νόμος απαιτεί ο αιτών να βρίσκεται στη χώρα.
Η εκπρόσωπος του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών Τίτι Πίλκο δήλωσε πως ο Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, έστειλε το αίτημά του με φαξ προς την πρεσβεία της Φινλανδίας στη Μόσχα.
Η Ισπανία σε δική της ανακοίνωση ειπε ότι οποιαδήποτε αίτηση από τον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο θα είναι άκυρη εφόσον ο αιτών δεν βρίσκεται επί ισπανικού έδαφους.
«Για να εξεταστεί μια αίτηση για άσυλο από την κυβέρνηση, με άλλα λόγια για να είναι νομικά δεκτή, πρέπει να γίνει από πρόσωπο που βρίσκεται στην Ισπανία», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο ισπανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει να έχει γίνει οποιαδήποτε αίτηση στην Ισπανία.
Την υποβολή αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Αυστρία από τον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν, επιβεβαίωσε σήμερα, πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.
Η αίτηση υποβλήθηκε χθες το απόγευμα στην αυστριακή πρεσβεία στη Μόσχα από την οποία και προωθήθηκε στη συνέχεια στο υπουργείο στη Βιέννη, ανέφερε η υπουργός σημειώνοντας ότι μια τέτοια αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνον απευθείας στην ίδια τη χώρα και όχι μέσω πρεσβείας.
Ταυτόχρονα επισήμανε πως σε περίπτωση εισόδου του Σνόουντεν στην Αυστρία, η Βιέννη δεν θα προχωρούσε σε έκδοσή του στις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψής του.
Σχολιάζοντας την προτροπή της αρχηγού του αυστριακού κόμματος των Πρασίνων της αντιπολίτευσης Εύας Γκλαβίνσκι να δοθεί πολιτικό άσυλο στον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε πως δεν θεωρεί σκόπιμες τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις και πως αρμόδιες να λάβουν αποφάσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις, ειδικά για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, είναι η Υπηρεσία Ασύλου και το Δικαστήριο Ασύλου.
Πρόσθεσε ακόμη πως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της, δεν υπήρξαν στην Αυστρία παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ οι πληροφορίες που έχει ζητήσει η Αυστρία από κοινού με τη Γερμανία, αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες — «όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πούτιν: «Δεν εκδίδουμε τον Σνόουντεν»
Και την Ελλάδα «άκουγε» η NSA – Λίστα με 38 χώρες έδωσε ο Σνόουντεν