Ολοένα και περισσότερες εκκλήσεις υπέρ της έναρξης τζιχάντ εναντίον της Ινδίας ακούγονται στο Πακιστάν με αφορμή την κατάσταση στην αμφιλεγόμενη περιοχή του Κασμίρ, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να περιορίσει την επιρροή των ένοπλων πολιτοφυλακών στο έδαφός της και παράλληλα να αντιμετωπίσει το Νέο Δελχί.
Την προηγούμενη εβδομάδα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, για να ζητήσουν την επιβολή στρατιωτικών αντιποίνων μετά την απόφαση της Ινδίας να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας του ινδικού Κασμίρ.
Θέλουν «τζιχάντ»
Στα τεμένη και τις αγορές της Μουζαφαραμπάντ οι εκκλήσεις για τζιχάντ γίνονται ολοένα και πιο συχνές, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε τρομοκρατική βία ενδέχεται να υπονομεύσει τις διπλωματικές προσπάθειες του Πακιστάν να αμφισβητήσει την απόφαση της Ινδίας.
«Αν η Ινδία δεν σταματήσει την καταστολή, αν το θέλει ο Θεός, θα βρούμε όπλα», δήλωσε ο Ταρίκ Ισμαήλ στη διάρκεια συγκέντρωσης της οργάνωσης Χιζμπ-ουλ- Μουτζαχεντίν, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ.
Στη Μουζαφαραμπάντ οι κάτοικοι εκτιμούν ότι η απόφαση της Ινδίας θα ωθήσει μια νέα γενιά Πακιστανών προς τη ριζοσπαστικοποίηση, χρόνια μετά την αιματηρή εξέγερση της δεκαετίας του 1980 στο ινδικό Κασμίρ, που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Ο ισχυρός πακιστανικός στρατός θεωρεί εδώ και καιρό το Κασμίρ ως το κεντρικό θέμα των τεταμένων σχέσεων της χώρας με τη γείτονά της.
Μεγάλο μέρος των Πακιστανών αναμένει ότι θα δράσει.
Το ιστορικό υπόβαθρο
Η ένταση στο Κασμίρ, που χωρίστηκε μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν όταν το τελευταίο κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1947, έχει ήδη ωθήσει τις δύο γειτονικές χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, σε δύο πολέμους.
Ουάσινγκτον και Νέο Δελχί κατηγορούν εδώ και χρόνια το Ισλαμαμπάντ ότι υποδαυλίσει την εξέγερση στο ινδικό Κασμίρ και ότι εξοπλίζει τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν Πακιστανοί αντάρτες στο ινδικό Κασμίρ, σχεδόν προκάλεσε μια νέα πολεμική σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών στην αρχή του έτους.
Μια νέα επίθεση θα υπονόμευε την ηθική αρχή του Ισλαμαμπάντ επί των ένοπλων οργανώσεων και θα εγείρει εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρα.
Το Πακιστάν ελπίζει σε νέα βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προσπαθεί με κάθε κόστος να αποφύγει να ενταχθεί στον μαύρο κατάλογο που συντάσσει οργανισμός παρακολούθησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η απειλή των τζιχαντιστών
«Οποιαδήποτε τζιχαντιστική δραστηριότητα στο Κασμίρ θα επιφέρει τεράστιες ζημιές στο Πακιστάν, τόσο διπλωματικές όσο και οικονομικές», εκτιμά ο αναλυτής Χάλιντ Άχμεντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τζιχαντιστές δεν βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης, «δεν ήταν ποτέ».
Η Μάιρα ΜακΝτόναλντ, ειδική στις τζιχαντιστικές οργανώσεις του Κασμίρ, συνέκρινε την κυριαρχία του Ισλαμαμπάντ επί των ανταρτών με «το άνοιγμα και το κλείσιμο μιας βρύσης που στάζει». «Ό,τι και να κάνει το Πακιστάν, πάντα θα τρέχει νερό».
Αναφερόμενη στην επίθεση στο Μουμπάι (Βομβάη) της Ινδίας το 2008, την οποία διέπραξαν Πακιστανοί αντάρτες της Λάσκαρ- ε- Τάιμπα και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 160 ανθρώπων, υπενθύμισε ότι «οι τζιχαντιστικές οργανώσεις βρίσκονταν τότε σε αναταραχή και χρειάζονταν μια εντυπωσιακή επίθεση για να ικανοποιήσουν τους οπαδούς τους».
«Όπως και οι μεγάλες εταιρείες, οι οργανώσεις αυτές έχουν ανάγκη τη δημοσιότητα για να αφήνουν το στίγμα τους κατά καιρούς προκειμένου να συγκεντρώνουν χρήματα και υποστήριξη», επεσήμανε η ίδια.
Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό κινδυνεύει να συνεχιστεί μέχρι να εξαρθρωθούν εντελώς».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters