Πάνω από μία στις δύο γυναίκες που υπηρετούν στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις λένε ότι έχουν γίνει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα με θέμα την ενσωμάτωση των γυναικών στο στρατό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οποία καταδεικνύει ακόμη την έντονη επιφυλακτικότητα των ανδρών στρατιωτικών έναντι της «γυναικοποίησης» της Μπούντεσβερ.
Σχεδόν το 55% των γυναικών που ερωτήθηκαν ανέφερε ότι υπέστη τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις τύπους σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως ορίζονται στην έρευνα: σχόλια ή αστεϊσμούς σεξουαλικού χαρακτήρα, εξαναγκαστική έκθεση σε εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου, εξαναγκαστική φυσική επαφή (χάδια στους ώμους, άγγιγμα του στήθους ή των οπισθίων) και σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμούς.
Πιο λεπτομερειακά, το 47% των γυναικών στρατιωτών έκανε λόγο για αστεϊσμούς ή σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, εξ αυτών το 36% κατ’ επανάληψη. Το 25% υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε παρά τη θέλησή του να δει εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου, το 27% ανέφερε ότι υπέστη ανάρμοστες σωματικές επαφές και το 3% κατήγγειλε ότι έγινε θύμα σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν —η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε το αξίωμα στην Ιστορία της χώρας της— έκρινε πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες, που αποτελούν το 11% του έμψυχου δυναμικού της Μπούντεσβερ, από τον στρατό.
«Οφείλουμε να κάνουμε τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σημαντικά πιο ελκυστικές για τις γυναίκες», δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η ένταξη γυναικών στις τάξεις του στρατού θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα.
Μολαταύτα ένα τεράστιο ποσοστό, πάνω από το 56% των ανδρών στρατιωτικών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εξέφερε την εκτίμηση ότι ο γερμανικός στρατός τα πηγαίνει «λιγότερο καλά» από τη στιγμή που οι γυναίκες που εντάχθηκαν στις τάξεις του αυξήθηκαν. Το 2005, όταν είχε διεξαχθεί η πιο πρόσφατη τέτοια έρευνα, δεν εξέφραζε αυτήν την άποψη «παρά μόνον» ένα 52%.
Από μέρους των ανδρών στρατιωτικών, ένα 12% ανέφερε ότι υπέστη κάποια από τις τέσσερις μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η έρευνα αυτή διεξήχθη από το Κέντρο Στρατιωτικής Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών της Μπούντεσβερ το 2011 με ένα δείγμα 1.771 ανδρών και 3.058 γυναικών, όμως τα αποτελέσματά της δόθηκαν στην δημοσιότητα μόλις σήμερα.