Καμπούλ: Αεροσκάφη εκτοξεύουν φωτοβολίδες υπό τον φόβο επίθεσης από το ISIS [vid]

Τα στρατιωτικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για την εκκένωση στην Καμπούλ ρίχνουν φωτοβολίδες παραπλάνησης και πραγματοποιούν «καταδρομικές» προσγειώσεις σαν εφορμήσεις, εν μέσω φόβων ότι ισλαμιστές τρομοκράτες μπορεί να προσπαθήσουν να καταρρίψουν κάποιο μεταγωγικό, ενώ οι Αφγανοί που προσπαθούν να φύγουν από τους Ταλιμπάν έχουν κάνει αναφορές για τουλάχιστον 20 πολίτες που σκοτώθηκαν από μαχητές.

Τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη κάνουν γρήγορες καταδύσεις για να αποφύγουν πιθανή απειλή πυραυλικής επίθεσης, ενώ το τουρκικό ITV παρουσίασε βίντεο που δείχνει χθες γαλλικό μεταγωγικό αεροπλάνο κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ να ρίχνει φωτοβολίδες που προορίζονται για να «μπερδέψουν» την τεχνολογία αναζήτησης θερμότητας.

Τέτοιες φωτοβολίδες ρίχνουν συνήθως τα μαχητικά όταν ο εχθρός διαθέτει ρουκέτες ή πυραύλους θερμικής ανίχνευσης, που ελκύονται από την θερμότητα του κινητήρα ενός αεροσκάφους.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα του βίντεο:

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν που ελέγχουν όλα τα σημεία πρόσβασης στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» της Καμπούλ δεν πιστεύεται ότι θα επιχειρήσουν να καταρρίψουν στρατιωτικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας εκκένωσης που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι Δυτικές χώρες, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη μια αμερικανική παρέμβαση στο Αφγανιστάν.

Όμως, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φοβούνται μια πιθανή επίθεση από τα παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Εξέφρασαν τον φόβο ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κλεμμένους πυραύλους θερμικής ανίχνευσης για να ρίξουν ένα αεροσκάφος διάσωσης που μεταφέρει εκατοντάδες πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Οι μαχητές του ISIS πολεμούν τους Ταλιμπάν τα τελευταία έξι χρόνια καθώς προσπαθούν να αποσπάσουν το «δικό τους» κομμάτι του Αφγανιστάν μετά την κατάρρευση της «αυτοκρατορίας» τους – ή του «χαλιφάτου» – στη Συρία και το Ιράκ μετά τους βομβαρδισμούς αυτών των χωρών από τη Δύση.

Αφγανοί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ περιέγραψαν ότι είδαν περισσότερους από 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι δύο ετών να πυροβολήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου από τους Ταλιμπάν ή να ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, καθώς χιλιάδες ντόπιοι προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από το νέο καθεστώς. Μία οικογένεια περιέγραψε σκηνές αλλοφροσύνης έξω από τις πύλες του αεροδρομίου και ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο χάος καθώς παρακαλούσαν: «Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κόλαση».

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και γύρω από αυτό κατά τη διάρκεια της προσπάθειας εκκένωσης.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άλλοι 7 Αφγανοί πέθαναν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν.

Πηγή: dailymail