Καλιφόρνια: Σοκάρουν οι μαρτυρίες από την ένοπλη επίθεση – Τι είπε ο Τραμπ [pics]

Συναγερμός στην Καλιφόρνια, έπειτα από ένοπλη επίθεση σε φεστιβάλ φαγητού στην περιοχή Γκιλρόϊ, με αρκετούς τραυματίες και τέσσερις νεκρούς μέχρι στιγμής, ανάμεσα τους  και ένα αγοράκι 6 ετών. 

Με την φράση «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα» οι αρχές της Καλιφόρνιας στο Γκιλρόϊ όπου γίνεται το διάσημο φεστιβάλ σκόρδου, ζητούν από τον κόσμο να είναι σε επαγρύπνηση καθώς θεωρούν ότι οι δράστες της επίθεσης με τρεις νεκρούς και 15 τραυματίες ήταν δυο.

Ο ένας έπεσε νεκρός ανεβάζοντας τους νεκρούς σε 4 αλλά θεωρείται ότι υπάρχει και δεύτερος που διαφεύγει. Νεκρός είναι σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ ο 6χρονος Στίβεν Ρομέρο, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες είναι η μητέρα και η γιαγιά του.

Ο δράστης, σύμφωνα με την αυτόπτη μάρτυρα Julissa Contreras, ήταν ένας λευκός άνδρας, περίπου στα 35 και πυροβολούσε με ένα τουφέκι, είπε στο NBC. Όλα έγιναν γρήγορα, είπε η ίδια. «Τον έβλεπα να πυροβολεί προς κάθε κατεύθυνση. Δεν στόχευε κάποιον συγκεκριμένα. Πυροβολούσε δεξιά, αριστερά, δεξιά, αριστερά. Ήταν απόλυτα προετοιμασμένος για ό,τι έκανε».

«Είναι απίστευτα θλιβερό και αποκαρδιωτικό μια εκδήλωση που κάνει τόσο μεγάλο καλό στην κοινότητα να αμαυρώνεται από μια τραγωδία όπως αυτή», είπε ο ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Σκοτ Σμίδι.

Κατά τον επικεφαλής της αστυνομίας ο δράστης, που έκοψε έναν φράχτη για να εισβάλει στο πάρκο όπου γινόταν η ετήσια εκδήλωση, ενδέχεται να είχε έναν συνεργό. Τα κίνητρα του ενόπλου δεν είναι ακόμη σαφή.

Εικόνες τρόμου και πανικού επικράτησαν στο φεστιβάλ Gilroy Garlic που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Ο άγνωστος άνοιξεπυρ εναντίον ανυποψίαστων πολιτών. Ήταν η τελευταία ημέρα της έκθεσης τροφίμων στο Γκιλρόι, 48χλμ νότια του Σαν Χοσέ.

Σοκάρουν οι αυτόπτες μάρτυρες

Βίντεο που ανέβηκαν στα social media δείχνουν ανθρώπους που βρίσκονται στο φεστιβάλ να τρέχουν πανικόβλητοι καθώς ακούγονται πυροβολισμοί. «Μα τι γίνεται;» διερωτάται μια γυναίκα σε ένα από τα βίντεο. «Ποιος αρχίζει να πυροβολεί σε ένα φεστιβάλ για το σκόρδο;» απορεί.

Ο δράστης, σύμφωνα με την αυτόπτη μάρτυρα Julissa Contreras, ήταν ένας λευκός άνδρας, περίπου στα 35 και πυροβολούσε με ένα τουφέκι, είπε στο NBC.

Όλα έγιναν γρήγορα, είπε η ίδια. «Τον έβλεπα να πυροβολεί προς κάθε κατεύθυνση. Δεν στόχευε κάποιον συγκεκριμένα. Πυροβολούσε δεξιά, αριστερά, δεξιά, αριστερά. Ήταν απόλυτα προετοιμασμένος για ό,τι έκανε».

«Φεύγαμε και είδαμε έναν άνδρα με μια μπαντάνα στο πόδι του γιατί είχε τραυματιστεί», είπε από την πλευρά της η 13χρονη Evenny Reyes στο San Jose Mercury News.

Στην αρχή, τόνισε, νόμιζε πως ό,τι άκουγε ήταν πυροτεχνήματα. Μετά κατάλαβε πως ήταν πυροβολισμοί. «Ήταν ένα παιδί τραυματισμένο, πεσμένο κάτω. Ο κόσμος πετούσε τραπέζια και έκοβε φράχτες για να ξεφύγει«, τόνισε η 13χρονη περιγράφοντας τις στιγμές τρόμου στην Καλιφόρνια.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που σε tweet του ανέφερε: «Οι αρχές επιβολής του νόμου είναι στο σημείο των πυροβολισμών στο Γκιλρόι της Καλιφόρνια. Πληροφορίες ότι ο δράστης δεν έχει συλληφθεί. Να προσέχετε και να είστε ασφαλείς».

Πηγή: Newsit.gr / Φωτογραφίες αρχείου Reuters