Οι Φιλιππίνες κατήγγειλαν σήμερα πως πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση εναντίον σκαφών ανεφοδιασμού μονάδων των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, απαιτώντας το Πεκίνο να «κάνει πίσω».
«Ευτυχώς, κανένας δεν τραυματίστηκε· όμως τα σκάφη μας αναγκάστηκαν να διακόψουν την αποστολή ανεφοδιασμού τους», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ο Τεοντόρο Λοξίν, μέσω Twitter.
Τόνισε ότι εξέφρασε στο Πεκίνο την «αγανάκτηση, την καταδίκη και τη διαμαρτυρία» του για το συμβάν, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτυλίχθηκε προχθές Τρίτη, ενώ τρία σκάφη ανεφοδιασμού πήγαιναν στην ατόλη Σέκοντ Τόμας, στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούνται και από τις Φιλιππίνες και από την Κίνα.
Ο κ. Λοξίν κατήγγειλε πως «οι ενέργειες της κινεζικής ακτοφυλακής είναι παράνομες» και υπενθύμισε στην κινεζική πλευρά ότι τα σκάφη που ανήκουν στο δημόσιο των Φιλιππίνων καλύπτονται από τη διμερή αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις Φιλιππίνες και τις ΗΠΑ.
Η φράση αυτή του επικεφαλής της διπλωματίας των Φιλιππίνων, ότι δηλαδή τα σκάφη ανήκαν «στο δημόσιο», αφήνει να εννοηθεί πως επρόκειτο για εμπορικά, όχι πολεμικά πλοία.
Ο φιλιππινέζος ΥΠΕΞ απηύθυνε ακόμη την προειδοποίηση πως το γεγονός ότι η Κίνα «δεν δείχνει αυτοσυγκράτηση» απειλεί «την ειδική σχέση» των δύο χωρών.
«Η Κίνα δεν έχει κανένα δικαίωμα να επιβάλλει τον νόμο γύρω και μέσα από αυτές τις περιοχές», επέμεινε, «πρέπει να προσέξει» και «να κάνει πίσω».
Οι εντάσεις των δύο πλευρών γύρω από αυτή τη θαλάσσια περιοχή, στον βυθό της οποίας υπάρχουν πλούσιοι φυσικοί πόροι, κλιμακώθηκαν φέτος, καθώς εκατοντάδες κινεζικά σκάφη κινήθηκαν κοντά στον διεκδικούμενο ύφαλο Γουίτσαν, επίσης στο αρχιπέλαγος των Σπράτλι.
Η Κίνα διεκδικεί πρακτικά όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μέσω της οποίας διέρχονται κάθε χρόνο εμπορεύματα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Διεκδικήσεις στη ζώνη προβάλλουν επίσης το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
Το Πεκίνο αψηφά την ετυμηγορία διεθνούς δικαστηρίου που εκδόθηκε το 2016 και χαρακτήριζε αβάσιμες τις ιστορικές διεκδικήσεις του.
Πηγή: AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ