Και επίσημα τέλος στην πάλαι ποτέ Ρωσο-ουκρανική Φιλία – Συντρίμμια η εμβληματική αψίδα στο Κίεβο [vid]

Για δεκαετίες, μια μεγάλη αψίδα από τιτάνιο στέκεται στο κέντρο του Κιέβου και δεσπόζει πάνω από ένα γλυπτό δύο ανδρών που κρατούν ψηλά ένα μετάλλιο που αντιπροσωπεύει το Τάγμα της Φιλίας των Λαών της Σοβιετικής Ένωσης.

Η εγκατάσταση σε σχήμα ουράνιου τόξου ονομάζεται Αψίδα Φιλίας του Λαού και δόθηκε στην Ουκρανία από τη σοβιετική κυβέρνηση το 1982 ως σύμβολο της σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η αψίδα όμως γινόταν όλο και πιο αμφιλεγόμενη με τα χρόνια, καθώς οι εντάσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία αυξάνονταν. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014, για παράδειγμα, ακτιβιστές ζωγράφισαν μια μεγάλη ρωγμή στην κορυφή της αψίδας. Και τώρα, καθώς η Ρωσία διεξάγει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι ντόπιοι είχαν διχαστεί για το τι να κάνουν με αυτήν.

Τον γόρδιο δεσμό έμελλε να κόψει τη Δευτέρα, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανακοινώνοντας ότι είχε ληφθεί απόφαση: το άγαλμα των ανδρών θα αποσυναρμολογηθεί, αλλά ότι η αψίδα θα παραμείνει όρθια. Όμως με κάποιες αλλαγές: Θα μετονομαστεί και θα τονιστεί με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

«Αυτή την εβδομάδα θα αποσυναρμολογήσουμε ένα χάλκινο γλυπτό δύο εργατών, που ανεγέρθηκε το 1982 «για να τιμήσει την επανένωση της Ουκρανίας με τη Ρωσία», είπε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με το CNN. «Τα οκτώ μέτρα μετάλλου της λεγόμενης «φιλίας δύο λαών» θα αφαιρεθούν από το κέντρο του Κιέβου».

Η αποσυναρμολόγηση του γλυπτού ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη 26/4/2022.

Η Αψίδα της Φιλίας δεν είναι το μόνο μνημείο του Κιέβου που οι αξιωματούχοι ελπίζουν να ανακτήσουν αυτές τις μέρες.

Τη Δευτέρα, ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου του Κιέβου δήλωσε σε ουκρανική εφημερίδα ότι θα αλλάξει τα ονόματα των δρόμων που συνδέονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ο Volodymyr Bondarenko είπε ότι υπάρχουν 279 δρόμοι και 60 αντικείμενα, όπως μνημεία και πλάκες, στο Κίεβο, σύμφωνα με την πολωνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα TVP World.

Είπε ότι οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για μετονομασία δρόμων και αφαίρεση αντικειμένων έως την 1η Μαΐου, αν και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αφαιρεθούν οι πινακίδες με ονόματα δρόμων, καθώς «δεν είναι η ώρα για τέτοιες ενέργειες».

«Κανείς δεν σκοπεύει να κατεβάσει βιβλία Ρώσων κλασικών συγγραφέων από τα ράφια της βιβλιοθήκης ή να απαγορεύσει στους ανθρώπους να παρακολουθήσουν συναυλίες του Ραχμάνινοφ», είπε. «Αλλά το θέμα των ονομάτων των δρόμων και των μνημείων πρέπει να τελειώσει».

«Δεν σκοτώνεις τον αδελφό σου.

Δεν βιάζεις την αδελφή σου.

Δεν καταστρέφεις την χώρα του φίλου σου.

Γι αυτό σήμερα γκρεμίσαμε αυτό το μνημείο το οποίο κάποτε δημιουργήθηκε ως ένδειξη της φιλίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», έγραψε στο Twitter για την αψίδα ο Δήμαρχος του Κιέβου.

Πηγή: npr.org